În urmă cu zeci de ani, pescarii din Delta Dunării aruncau icrele unei specii de sturion care valorau zeci de mii de lire kilogramul.
Florin Papadatu, consilier superior în cadrul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, a relatat o întâmplare care a avut loc în urmă cu peste 20 de ani, atunci când un pescar din România i-a spus că a prins mai multe exemplare ale unei specii de morun extrem de rară, ale cărei icre erau de culoare albă și valorau extrem de mult:
„Când am venit în Sulina, un pescar de aici mi-a povestit cum a prins, de vreo 3 ori, morun care nu avea icre negre, ci avea icre albe. S-a gândit că s-a întâmplat ceva și mi-a spus că le-a preparat la cherhana, dar nu puteau fi comercializate pentru că erau albe, nu erau negre, deși aveau gustul mai bun.
După ani, m-am uitat la un reportaj pe Discovery și un astfel de exemplar, atunci când este prins în Marea Caspică, necesită cutii speciale pentru icrele sale, care sunt numite icre imperiale. Acestea pleacă la Londra, iar acolo un kilogram costă 25.000 de lire. Am zis că nu se poate așa ceva. Pescarii noștri le aruncau și nu știau despre ce e vorba“, a precizat Florin Papdatu.
Morunul este cel mai mare dintre sturionii noștri și cel mai mare pește din apele dulci ale Europei și României, putând atinge o lungime de 5-7 m și chiar mai mult (s-au citat și moruni de 9 m lungime) și o greutate de 1500-2000 kg. Morunii din Marea Neagră au o lungimea obișnuită de 1-3 m și o greutate obișnuită de 100-150 kg, dar au fost pescuite și exemplare mult mai mari de 500-900 kg.
Cel mai mare exemplar raportat din Dunăre, pescuit în 1890 la Sfântul Gheorghe, cântărea 888 kg, dintre care 600 kg carne, 127 kg icre, 143 kg cântărea capul, iar 18 kg intestinele și vezica înotătoare. La 75 de ani, morunul măsoară 4,2 m și cântărește peste 1.000 kg. Un morun, pescuit în Marea de Azov și cântărind 640 kg, avea 58 de ani.