Pe lângă faptul că sunt inestetice, petele negre pe dinți pot transmite un mesaj important, deoarece pot fi simptome ale unor probleme de sănătate.
Corpul uman este foarte complex și, deși nu întotdeauna știi să-l asculți, acordarea atenției schimbărilor care apar te poate ajuta să descoperi când lucrurile nu merg așa cum te-ai aștepta. Acest lucru se întâmplă atât cu durerile care apar brusc și nu trec, cât și cu petele care se formează în anumite locuri, cum ar fi pe unghii sau pe dinți. Îngrijirea sănătății orale este mult mai importantă decât îți imaginezi, iar deși specialiștii recomandă vizita la dentist o dată pe an, chiar și atunci când totul pare în regulă, adevărul este că nu toată lumea respectă această recomandare.
Aceste controale periodice te pot ajuta să te asiguri că dinții tăi sunt sănătoși. O igienă dentară adecvată te va ajuta să îți menții dinții în stare bună mai mult timp și, totodată, îți va permite să observi eventualele schimbări care ar putea indica prezența unei boli sau necesitatea unui tratament. Dacă ești atent la astfel de schimbări, vei observa cu siguranță dacă apar pete negre pe dinți, dar ce sunt ele și de ce apar?
În general, nu ar trebui să te îngrijorezi prea mult în fața apariției petelor pe dinți, care, deși inestetice, sunt destul de comune. Petele negre sunt cele mai vizibile și cele care atrag cel mai mult atenția, însă, de obicei, sunt mai superficiale, ceea ce le face mai ușor de tratat.
Acestea pot fi cauzate de consumul zilnic de cafea, tutun, vin sau ceai, produse care pot păta dinții. De asemenea, pot apărea din cauza utilizării excesive de apă de gură sau produse care conțin clorhexidină; deși aceste produse sunt benefice pentru sănătatea cavității bucale, este important să urmezi instrucțiunile și recomandările producătorilor. Suplimentele de fier pot duce la apariția petelor, la fel ca și cariile, care uneori se manifestă sub formă de pete negre.
Petele pot fi confundate cu cariile, dar nu sunt același lucru și nu sunt cauzate de aceiași factori. Cariile tind să evolueze și să provoace sensibilitate dentară, atât la rece, cât și la cald, inflamație, durere și halitoză (respirație urât mirositoare).
De obicei, petele apar din cauza acumulării plăcii bacteriene în anumite zone unde igiena nu este adecvată sau unde accesul nu este ușor, ceea ce face mai dificilă curățarea. Tratamentul cel mai frecvent pentru aceste pete este curățarea dentară, ideală pentru petele superficiale recente și care se recomandă a se face o dată pe an. De asemenea, poate fi efectuată o albire dentară, recomandată mai ales când petele apar din cauza consumului anumitor alimente. O altă soluție este utilizarea fațetelor dentare, pentru cazurile mai extreme sau atunci când se dorește modificarea nu doar a culorii, ci și corectarea unui defect al dinților.
Există și alte cazuri mai rare în care apar aceste pete negre, care ar putea fi un semn al morții nervului dentar sau necrozei pulpare. Aceasta este de obicei cauzată de traumatisme, carii avansate sau reabsorbție dentară. Indiferent de cauza apariției petelor, evaluarea unui specialist va fi întotdeauna cea mai bună opțiune, potrivit 20minutos.es.