Pistoalele lui Napoleon Bonaparte s-au vândut la licitație pentru 1,69 milioane de euro

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Două pistoale deținute de împăratul francez Napoleon Bonaparte, cu care acesta a intenționat să se sinucidă, au fost vândute la licitație pentru 1,69 milioane de euro. Vânzarea a avut loc la casa de licitații franceză Osenat din Fontainebleau, în apropiere de Paris, iar pistoalele fuseseră estimate inițial să se vândă între 1,2 și 1,5 milioane de euro.

Ministerul Culturii din Franța a clasificat recent aceste pistoale ca fiind comori naționale și a interzis exportul lor, ceea ce înseamnă că guvernul francez are 30 de luni pentru a face o ofertă de cumpărare noului proprietar anonim, care are dreptul de a refuza, scrie euronews.com.

Napoleon ar fi dorit să folosească pistoalele pentru a se sinucide în noaptea de 12 aprilie 1814, după înfrângerea armatei sale de către forțele străine. Mareșalul său, Armand de Caulaincourt, a scos praful de pușcă din pistoale, astfel încât Napoleon a încercat să folosească otravă în schimb. A supraviețuit, a abdicat și a fost exilat pe insula Elba, situată în largul coastei italiene.

Napoleon i-a oferit pistoalele lui Caulaincourt, care le-a transmis apoi descendenților săi. „Împăratul a oferit cele două pistoale împreună cu o sabie lui Caulaincourt ca un memento al loialității sale în acele zile întunecate. Ele au rămas de atunci în familia sa, care a decis să se despartă de ele”, a declarat expertul Jean-Pierre Osenat.

Pistoalele, decorate bogat și care prezintă imaginea gravată a lui Napoleon în toată splendoarea sa imperială, au fost vândute într-o cutie din nuc burr cu inserție de abanos, alături de diverse accesorii, inclusiv un corn pentru praf de pușcă și tije pentru compactarea prafului de pușcă.

Licitatotul Jean-Pierre Osenat a declarat că „imaginea lui Napoleon în cel mai de jos punct al său” a fost vândută împreună cu aceste obiecte. Memorabilia legată de împărat este extrem de căutată printre colecționari. De exemplu, una dintre celebrele sale pălării „bicorne” negre s-a vândut pentru 1,9 milioane de euro în noiembrie.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel