Planta cu multiple beneficii pentru sănătate. Este indicată în timpul sarcinii, dar și pentru prevenirea anumitor tipuri de cancer.
Rucola, verișoara mult mai îndepărtată a păpădiei, dar cu beneficii aproape similare, și-a câștigat respectul consumatorilor de verdețuri.
Iar planta are o multitudine de plusuri în dreptul său, fiind una dintre ierburile cu impact asupra sănătății rinichilor, dar și în prevenirea anumitor cancere.
Săracă în calorii. Ca și în cazul altor verdețuri, rucola este dintre legumele foarte sărace în calorii. 100 g de frunze proaspete conțin doar 25 de calorii, dar au multe substanțe antioxidante, vitamine și minerale.
Sursă de cupru și fier. Frunzele de rucola conțin niveluri adecvate de minerale, în special cupru și fier. De asemenea, are cantități mici din alte câteva minerale și electroliți esențiali, cum ar fi calciu, fier, potasiu, mangan și fosfor.
Ceea ce diferențiază această legumă de altele este faptul că este săracă în fosfor - un mineral prezent în mod natural în alimente care se poate acumula în sânge dacă rinichii nu filtrează corespunzător.
Un număr mare de cercetări a constatat că un aport frecvent ridicat de fosfor poate crește și riscul de afectare pe termen lung a rinichilor.
Puternic antioxidant. Rucola pentru salată are o valoare ORAC (capacitatea de absorbție a radicalilor de oxigen, o măsură a puterii antioxidante) de aproximativ 1904 µmol TE la 100 de grame.
Efecte anticancerigene. Fiind membră a familiei Brassica, rucola verde este o sursă bogată de anumite substanțe fitochimice, cum ar fi indolii, tiocianații, sulforafanul și izotiocianații. Acestea pot oferi protecție împotriva cancerului de prostată, de sân, de col uterin, de colon, ovarian, prin inhibarea creșterii celulelor canceroase, prin efectele citotoxice asupra celulelor canceroase.
Antibacteriană și antiinflamatoare. Mai mult, di-indolil-metanul (DIM), un metabolit liposolubil al indolului, are proprietăți imunomodulatoare, antibacteriene și antivirale (prin potențarea receptorilor Interferon-gamma).
Benefică în sarcină. Salata proaspătă de rucola este una dintre legumele bogate în folați. Astfel, 100 g de verdeață proaspătă conține 24% acid folic, care ajută la prevenirea defectelor de tub neural la nou-născuți
Bogată în vitamina A. La fel ca și în cazul verzei, salata rucola este o sursă excelentă de vitamina A, într-o porție de 100 de grame de frunze aflându-se 2.373 UI de vitamina A. Această vitamină, precum și flavonoizii din legumele cu frunze verzi ajută în prevenirea cancerului de piele, de plămâni și cel al cavității bucale.
Sursă de vitamina B. Această legumă este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamine din grupul complexului B, cum ar fi tiamina, riboflavina, niacina, piridoxina și acidul pantotenic, care sunt esențiale pentru funcțiile enzimatice și metabolice celulare optime.
Vitamina C. Frunzele proaspete de rucola conțin niveluri sănătoase de vitamina C, un puternic antioxidant natural, care ajută în dezvoltarea rezistenței împotriva agenților infecțioși, stimulează imunitatea, și ajută în eliminarea radicalii liberi dăunători, proinflamatori din organism.
Vitamina K. 100 g asigură aproximativ 90% din aportul recomandat de vitamina K, o vitamină care are un rol potențial în sănătatea oaselor prin promovarea activității osteotrope (formarea și întărirea oaselor). De asemenea, un aport ridicat de vitamina K ajută în limitarea leziunilor neuronale, cu rol bine stabilit în tratamentul pacienților care suferă de boala Alzheimer, potrivit Nutrition&You.
Vezi și: Cea mai bună combinație pentru sănătatea oaselor. Benefică și pentru reglarea glicemiei