Dictatorul de la Kremlin a văzut că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din câmpurile de pacificare.
Vladimir Putin se vede nevoit să schimbe tactica în războiul împotriva Ucrainei după eșecul operațiunilor inițiale, scrie Wall Street Journal.
Anterior, Statele Unite și aliații săi considerau că obiectivele inițiale ale lui Putin erau de a pune mâna pe Kiev în câteva zile și să înlocuiască regimul Zelenski cu unul pro-rus. Totuși, după mai bine de trei săptămâni de lupte, acest lucru nu s-a concretizat.
Înalți oficiali americani sunt de părere că Putin nu ar mai avea în plan să intre în capitala Ucrainei. În schimb, el încearcă să forțeze Kievul să accepte pretențiile Rusiei asupra teritoriilor de sud și de est ale Ucrainei.
Interlocutorii publicației WSJ subliniază că Rusia urmărește să creeze o ”punte terestră” între partea de vest a Rusiei și Crimeea, precum și să-și extindă controlul asupra Donbass.
De altfel, și generalul Virgil Bălăceanu observa că mai toate operațiile militare serioase ale Moscovei se concentrează pe zona situată în sud-estul Ucrainei (triunghiul Mariupol - Mîkolaiv - Krivoi Rog/Krivîi Rîh).
”Pe zonele Kiev și Harkiv (...) există o situație de stagnare, deși s-au întețit loviturile cu rachete de croazieră, probabil și Iskander, asupra Kievului. Se rezistă la nord-vest de Kiev, se rezistă la Hostomel, Cernihiv, Sumî și se rezistă în zona Harkivului. Problemele sunt în zona descrisă ca est Crimeea. (...) Este aceeași încercare (a armatei ruse n.r.) de a ajunge cât mai aproape de orașe, de a cuceri Mariupolul, dar celelalte orașe își mențin direcții libere, vorbind aici de Kiev, Harkiv, Dnipro sau Odesa.”, spunea și generalul în rezervă Virgil Bălăceanu, într-o intervenție la Digi24.
Dacă negocierile nu vor decurge favorabil pentru el, Putin este de așteptat să încerce să păstreze toate teritoriile ocupate de trupele ruse și să continue lupta, au adăugat oficialii.
”Pe baza evaluărilor noastre militare, Putin pare să revină la tacticile de asediu”, a declarat o sursă pentru publicația americană.
Potrivit acestuia, pentru locuitorii orașelor din jur, asta înseamnă săptămâni, posibil luni de atacuri cu rachete și artilerie.
De asemenea, este luată în calcul și varianta în care Putin își poate extinde și obiectivele militare dacă armata lui are mai mult succes.
Totuși, interlocutorii ziarului au adăugat că situația Kievului încă se joacă și, având în vedere rezistența puternică a Ucrainei, nu este clar dacă armata rusă va putea să adune suficiente trupe pentru a înconjura orașul și a-l lua.
Publicația clarifică faptul că aceste date nu sunt rezultatul unei evaluări oficiale a comunității de informații, ci opinia unor oficiali americani care au acces la informații din interior.
Citește și: Fost agent KGB: Știu cum GÂNDEȘTE Putin, știu de ce îi este frică. ”Probabil A IGNORAT acea informație”