Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat liderilor Uniunii Europene, joi, la Bruxelles, că ţara sa a interceptat un "plan de distrugere a Republicii Moldova" din partea serviciilor secrete ruseşti şi că a contactat-o pe preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru a o informa despre acest lucru, relatează EFE.
Acest document arată cine, cum şi când plănuieşte să distrugă democraţia moldovenească şi să instaureze controlul asupra Moldovei", a explicat Zelenski, adăugând că "atunci când mi-am dat seama de unde provine acest document, am avertizat imediat Moldova de aceste ameninţări pentru a o proteja".
Zelenski a declarat că nu ştie dacă Moscova a dat ordin să se urmeze acest plan, despre care a spus că nu este "nimic nou" şi că este similar cu cel pe care Moscova "încearcă să îl implementeze împotriva Ucrainei şi a altor ţări europene", având în vedere "activităţile subversive" ale Rusiei.
Libertatea noastră este în pericol", a declarat Zelenski la summitul liderilor UE, cărora le-a cerut să ia "decizii rapide şi fiabile".
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este în legătură permanentă cu lideri de state şi guverne din ţările europene şi cu alţi parteneri externi, inclusiv cu preşedintele Zelenski, cu care are un schimb continuu de opinii şi informaţii privind situaţia din regiune, a precizat Preşedinţia de la Chişinău într-un comunicat de presă difuzat după declaraţiile lui Zelenski.
Instituţiile noastre responsabile lucrează pentru asigurarea securităţii ţării şi folosesc tot ajutorul informaţional al partenerilor pentru a anticipa şi preveni orice tentative de subminare a statului nostru, se mai spune în comunicatul remis AGERPRES.
Aflat la Bruxelles, Zelenski a rostit un discurs în plenul Parlamentului European, apoi a fost invitat la Consiliul European, unde a mulţumit liderilor UE pentru diferitele pachete de sprijin pentru Ucraina care au fost aprobate de la invadarea ţării sale de către Rusia în urmă cu aproape un an.
Protejăm Europa împotriva regimului care vrea să distrugă libertatea Europei, a subliniat el. Zelenski a avertizat în legătură cu atacurile de dezinformare ruseşti, precum şi cu cele desfăşurate de Moscova la nivel cibernetic sau care încearcă să influenţeze prin intermediul banilor murdari.
Liderul ucrainean a comparat actuala situaţie de război din Europa cu primele zile ale integrării europene: "Dacă vom reuşi să garantăm securitatea în Europa pe termen lung, pot garanta că numele dumneavoastră vor intra în istoria Europei alături de cele ale lui (Robert) Schuman şi (Jean) Monnet", ideologii de la începutul proiectului UE.
Ucraina anunţă intrarea a două rachete ruseşti Kalibr în spaţiul aerian al României şi Republicii Moldova; MApN nu confirmă
Două rachete de croazieră ruseşti au pătruns vineri în spaţiul aerian al României şi al Republicii Moldova înainte de a intra în Ucraina, în timpul atacului masiv rusesc din cursul dimineţii, a anunţat comandantul şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, citat de Reuters şi de postul de televiziune ucrainean 24tv.ua.
Cele două rachete de tip Kalibr au fost lansate din Marea Neagră, a indicat generalul Zalujnîi.
Ministerul Apărării din România nu a confirmat relatarea.
Informaţiile privitoare la o rachetă rusească ce ar fi survolat spaţiul aerian al României nu se confirmă. Vom reveni în scurt timp cu informaţii oficiale cu privire la această situaţie, a precizat purtătorul de cuvânt al MApN, generalul de brigadă Constantin Spînu.
În schimb, Ministerul Apărării de la Chişinău a confirmat survolul.
"Structurile responsabile din cadrul instituţiei au detectat, astăzi, 10 februarie, la ora 10:18, o rachetă, care a traversat spaţiul aerian al Republicii Moldova, deasupra localităţii Mocra din regiunea transnistreană şi, ulterior, deasupra localităţii Cosauţi din raionul Soroca, cu direcţia spre Ucraina", anunţă Ministerul Apărării, citat de Radio Chişinău.
Ministerul de la Chişinău a adăugat că, în colaborare cu structurile responsabile din ţară, monitorizează atent situaţia în regiune şi condamnă ferm violarea spaţiului aerian al Republicii Moldova.
Rusia nu a comentat deocamdată această informaţie.
Într-o intervenţie separată, citată de publicaţia Ukrainska Pravda, un purtător de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene a declarat că Ucraina are capacitatea de a doborî rachetele de tipul Kalibr, dar nu a făcut-o pentru că nu a dorit să pună în pericol civilii din afara ţării.