Planul UE: Dublăm eforturile pentru regenerabile. GAZUL rusesc, lăsat în spate

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Economie

Șefa Comisiei a transmis un nou mesaj către Rusia.

Ursula von der Leyen a precizat că economia Rusiei se resimte puternic de pe urma sancțiunilor introduse de UE și SUA, șefa executivului european arătând că este gata pentru a lua ”acțiuni suplimentare” în cazul în care Rusia continuă invazia în Ucraina.

”Ne vom aminti mereu determinarea şi curajul poporului Ucrainei, reprezintă o inspiraţie pentru noi toţi. În mod similar, nu vom uita solidaritatea poporului român în acest moment critic", a afirmat Ursula von der Leyen.

"Scopul nostru este să blocăm capacitatea Kremlinului de a purta un război împotriva vecinilor. De aceea, introducem sancţiuni ample, la o scală fără precedent, iar aceste sancţiuni sunt aplicate şi de aliaţii şi partenerii noştri din întreaga lume. Cele trei serii de sancţiuni aplicate deja produc efecte asupra economiei ruse şi asupra eforturilor de război ale lui Putin. Şi vom trece la acţiuni suplimentare, dacă situaţia se deteriorează pe teren", a declarat preşedintele Comisiei Europene.

Gazul, pe ultima sută

Independența energetică este noua direcție în care accelerează UE.

În opinia șefei Comisiei Europene, gazul va trebui să fie înlocuit rapid de energia regenerabilă.

Von der Leyen a lăsat să se înțeleagă că din iarna următoare, dependența de gazul rusesc va fi mult diminuată. ”Dublăm eforturile pentru energie regenerabilă”, subliniază șefa Comisiei.

"Trebuie să devenim independenţi de gazul, petrolul şi cărbunele din Rusia. Determinarea noastră de a merge înainte este mai puternică decât a fost vreodată", a arătat aceasta.

"În acelaşi timp, ne pregătim pentru eventuale măsuri de ripostă, în mod special lucrăm pentru a diversifica sursele de energie, am discutat acest lucru, suplimentăm rezervele de gaz pentru a ne asigura necesarul în acest sezon în care avem nevoie de căldură şi dublăm eforturile pentru energie regenerabilă, cea mai inteligentă şi cea mai curată soluţie pentru a crea independenţă faţă de resursele energetice ruse", a continuat Ursula von der Leyen.

Klaus Iohannis

Președintele Iohannis a confirmat direcția în care va merge Europa, cea a energiei regenerabile.

Totuși, poziția șefului statului este mai nuanțată în privința viitorului gazelor naturale, acesta menționând ca priorități dezvoltarea interconectărilor de gaze și creșterea importurilor de gaze lichefiate, alături de investițiile în sectorul nuclear civil.

”Acesta este un obiectiv strategic pentru noi toți - interconectarea, importurile de gaze naturale lichefiate, investițiile masive în regenerabile și în sectorul nuclear civil trebuie să fie sprijinite în continuare. Pentru noi, aceste aspecte legate de energie sunt extrem de importante și am discutat pe larg cu doamna președinte aceste chestiuni. Este nevoie de o abordare pe termen scurt pentru a garanta aprovizionarea cu energie a tuturor statelor membre ale Uniunii. Este nevoie de o abordare pe termen mediu pentru a avea energie suficientă în așa fel încât prețurile să nu explodeze și să nu fie sufocată economia europeană. În cazul nostru, evident, trebuie să avem grijă că aceste prețuri să nu sufoce economia românească și da, avem nevoie de o abordare pe termen lung.

Este clar și subliniez că dependența Uniunii Europene de gazul rusesc trebuie terminată. Este în acest sens nevoie să insistăm mai mult și mai bine pe surse energetice alternative și în acest sens am găsit înțelegere totală când am spus că pentru România decizia este clară, trebuie să trecem spre independența energetică prin investiții în regenerabile și în sectorul nuclear civil. În acest sens se vede practic imediat cât de important a fost actul delegat aprobat și propus de Comisie cu privire la taxonomia gazului și energiei produse în centrale nucleare, pentru a garanta o tranziție bună spre o economie verde și mulțumesc mult pentru această abordare pe care am avut o în comun”, menționează șeful statului.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel