Plastic reciclat pentru ambalaje până în 2030. Companiile se ridică împotriva planurilor UE

Autorul articolului: Elena Didilă |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Photo by form PxHere
Photo by form PxHere

Comisia intenționează să înceapă cu o cotă obligatorie de material reutilizat în sectorul take-away până la sfârșitul deceniului. Presiuni din partea lobby-urilor înaintea anunțului.

Comisia Europeană va anunța o represiune împotriva utilizării și abuzului de plastic în ambalaje la sfârșitul lunii noiembrie.

Textul, după cum raportează lobby-urile sectorului, ar trebui să stabilească un prag minim de 20% din material reciclat pe care companiile implicate trebuie să-l folosească în ambalajele lor pentru băuturile și alimentele care sunt vândute la pachet sau livrate direct la domiciliu.

Un sector care crește de câțiva ani și care a explodat literalmente în timpul pandemiei, când interzicerea consumului de mese și băuturi în baruri sau restaurante a împins milioane de europeni să apeleze la platformele de livrare a alimentelor. Măsura va afecta, de asemenea, ambalarea produselor vândute în supermarketuri, dar într-un mod diferit decât la pachet. 

Mai multe companii implicate în măsură nu par deloc încântate să fie nevoite să treacă la plastic reciclat. 

Patru lobby-uri sectoriale importante - Asociația Europeană a Sucurilor de Fructe, The Brewers of Europe, Natural Mineral Waters Europe, UNESDA Soft Drinks Europe - au atacat dur propunerea de revizuire a actualelor reguli UE privind ambalajele care creează „îngrijorare profundă” companiilor, deoarece „dacă impuse, aceste obiective înalte, disproporționate și nejustificate ar avea un impact profund asupra sectoarelor noastre respective”, scrie Europa Today.

Potrivit companiilor din sectorul băuturilor, presiunea asupra materialelor plastice reprezintă „o amenințare existențială pentru numeroasele noastre întreprinderi mici și mijlocii” și „ar duce la dezmembrarea unui număr de sisteme de reciclare existente extrem de eficiente”.

Potrivit rapoartelor asociațiilor de afaceri, Comisia ar trebui să propună stabilirea obiectivelor de reutilizare la 20% până în 2030 și apoi să le majoreze la 75% până în 2040. Limitele ar trebui impuse la nivel național pentru a fi respectate „de fiecare producător în parte”, au reclamat reprezentanții companiei.

Un alt punct controversat al propunerii încă în pregătire la Bruxelles se referă la minimele de reciclare a ambalajelor. Potrivit Euractiv, Comisia Europeană dorește să stabilească prin lege că 95% din greutatea ambalajului trebuie să fie adecvată pentru reciclare pentru a fi considerat „reciclabil”.

O alegere care, s-au plâns reprezentanții sectorului, ar crea mai multe probleme pentru industria ambalajelor.

Citește și:

Zero emisii pentru autoturisme și camionete în 2035

Uniunea Europeană a ajuns joi la un acord privind legea care interzice vânzările de noi autoturisme echipate cu motoare pe ardere internă începând din 2035, obiectivul fiind de a accelera trecerea la vehiculele electrice şi combaterea schimbărilor climatice, transmite Agerpres.

Negociatorii din statele membre UE şi Parlamentul European, care trebuie să aprobe noua legislaţie, precum şi Comisia Europeană, care elaborează noile legi, au convenit că producătorii auto trebuie să realizeze o reducere cu 100% a emisiilor de CO2 până în 2035, ceea ce va face imposibilă vânzarea noilor autoturisme pe benzină şi motorină în blocul comunitar.

"Acest acord reprezintă o veste bună pentru şoferi ... maşinile noi cu emisii zero vor deveni mai ieftine, mai disponibile şi mai accesibile tuturor", a afirmat liderul negociatorilor de la Parlamentul European, Jan Huitema.

La rândul său, vicepreşedintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans, a declarat că acordul transmite un semnal puternic industriei şi consumatorilor.

"Europa adoptă trecerea la mobilitatea cu zero emisii", a adăugat oficialul european.

Citește mai mult AICI.

Articole similare



Cele mai noi articole







pixel