Zilele trecute, încingea mediul online o fotocopie a unei cereri făcute de un polițist către superiorii săi, pentru acordarea unui porc de 160 de kg pentru Crăciun.
În motivație, agentul solicita porcul în baza Ordonanței 114/2018, act normativ abrogat între timp, care instituia așa-numita ”taxă pe lăcomie”
Un polițist de la Poliția Rutieră Giurgiu a cerut șefilor să i se „repartizeze”, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, un porc de 160 de kilograme.
Totul a pornit de la o farsă făcută de colegii săi, care i-au sugerat să depună o cerere.
Conducerea Serviciului Rutier din cadrul IJP Giurgiu a primit la mapă un document care a creat agitație: un agent de poliție a cerut șefilor, pentru Crăciun, un porc a cărui greutate este calculată proporțional cu vechimea sa. Pentru că el lucrează de patru ani la Serviciul Rutier Giurgiu, a solicitat un porc de 160 de kilograme, scrie DCNews.
Încă nu este clar cum a ajuns respectivul document în mapa cu cele pe care șefii din IPJ ar trebui să le semneze zilnic.
Surse citate de Giurgiu News spun că documentul s-a dovedit a fi urmarea unei glume făcute între colegi.
Totuși, aceleași surse precizează că în trecut au existat rapoarte reale în acest sens, dar că nu au ajuns spre avizare la superiori. Acestea erau realizate de Paști și se cereau miei, nu porci.
În documentul ajuns în spațiul public se arată: "Am onoarea să expun următoarele: Vă rog să aprobați repartizarea unui porc de Crăciun conform Ordonanței nr. 114/2018 din data de 17.11.2021. Având în vedere că am o vechime de patru ani la Serviciul Rutier Giurgiu, aș dori să aibă greutatea în jur de 160 kg. Față de cele expuse, rog dispuneți."
Șeful Serviciului Rutier Giurgiu a fost înlăturat din funcție prin ordinul ministrului de Interne, Lucian Bode.
„Există o vorbă, când o zbura porcul, se pare că i-a inspirat pe cei de la Poliția Rutieră Giurgiu. Până când o zbura porcul, am decis eu să-i zbor pe câțiva din funcții”, a declarat Lucian Bode.
Măsura intră în vigoare chiar de vineri, 26 noiembrie. De asemenea, ministrul a solicitat declanșarea cercetării prealabile față de un ofițer și cinci agenți de Poliție implicați în acest subiect.
"Se propune ca de la 1 ianuarie 2019 sa se aplice o taxa pe activele instituțiilor financiar-bancare, denumită taxa pe lăcomie, pentru ca este cea mai bună expresie pentru ceea ce se întâmplă azi in România, care se aplică instituțiilor in cazul in care ratele ROBOR la 3 luni si 6 luni depășesc o anumita valoare procentuala. Taxa se stabilește pe baza mediei trimestriale a ratelor ROBOR la 3 si la 6 luni, atunci când este depășită valoarea de 1,5%. Acesta este pragul până la care nu se aplică o astfel de taxă", afirma, pe data de 18 decembrie 2018, ministrul Finanțelor de la acea dată, Eugen Teodorovici.