Polonia a refuzat să acorde vize delegaţiei Rusiei. Moscova acuză Occidentul că subminează OSCE

Autorul articolului: Elena Didilă |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că s-au acumulat mari probleme în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), acuzând Occidentul că a respins şansa de a face din OSCE o adevărată punte de legătură cu Rusia după Războiul Rece.

Polonia a refuzat delegaţiei Rusiei vizele pentru a participa la o reuniune a miniştrilor de Externe ai OSCE, joi şi vineri, la Lodz, şi a declarat că Moscova va fi reprezentată în schimb de reprezentantul său permanent la OSCE, potrivit Agerpres.

La o conferinţă de presă programată să coincidă cu reuniunea, Lavrov a enumerat o listă de nemulţumiri istorice ale Rusiei faţă de Occident, afirmând că "extinderea nesăbuită" a NATO a devalorizat principiile de bază ale OSCE, organizaţie cu 57 de ţări membre, cel mai important organism de supraveghere a securităţii şi drepturilor din Europa.

Profitând de superioritatea sa numerică în această organizaţie, Occidentul încearcă de mulţi ani să o privatizeze, dacă vreţi. Sau poate că este mai corect să spunem că încearcă să preia OSCE, să subjuge această ultimă platformă de dialog regional", a spus Lavrov.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost întrebat dacă Rusia ar putea părăsi organismul pan-european.

În virtutea poziţiei pe care o adoptă OSCE, organizaţia îşi pierde automat eficienţa. Iar organizaţia îşi pierde oportunitatea, nu în cuvinte, ci în fapte, de a aborda problemele de securitate şi cooperare în Europa, a declarat Peskov, citat de agenţiile de presă ruseşti.

Ucraina a cerut ca Rusia să fie exclusă din OSCE pentru că şi-a invadat vecinul. De asemenea, Kievul a obiectat faţă de titlul unui eveniment din cadrul reuniunii de la Lodz, care se referea la faptul că OSCE se află la o răscruce de drumuri.

Am îndrăznit să nu fiu de acord cu titlul. OSCE se află pe o autostradă spre iad pentru că Rusia abuzează de regulile şi principiile sale ..., a scris pe Twitter ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.

S-a încercat totul în ceea ce priveşte Rusia: să mulţumeşti, să linişteşti, să fii amabil, să fii neutru, să te angajezi, să nu spui lucrurilor pe nume. Concluzia: ar fi mai bine ca OSCE să continue fără Rusia, a mai spus Dmitro Kuleba.

Citește și:

Șoigu: Rusia ar trebui să folosească sisteme de armamente avansate în Ucraina

Serghei Şoigu, ministrul Apărării din Rusia, a afirmat miercuri că forţele armate ar trebui să folosească sisteme de armamente noi, avansate, în conflictul din Ucraina, transmite Agerpres, citând Reuters.

"Este necesar să continuăm modernizarea şi crearea de sisteme promiţătoare, cu utilizarea lor ulterioară în timpul operaţiunii militare speciale", a spus Şoigu, într-o reuniune cu generali de rang înalt la Ministerul Apărării.

Serghei Şoigu, unul dintre aliaţii cei mai apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin, nu a specificat ce arme avansate ar trebui utilizate, dar a menţionat că vrea să discute cu generalii noi căi de îmbunătăţire a atacurilor de artilerie şi cu rachete.

"Noi modalităţi de folosire a lor în luptă sunt în curs de testare", a spus Şogu, fără a da detalii.

El a afirmat că, în Ucraina, apărarea este îmbunătăţită prin folosirea unor sisteme de rachete cu rază lungă precum Tornado-S sau sisteme de artilerie de mare putere Malka... Citește mai mult AICI.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel