Portugalia dogorește la 45 de grade, canicula se îndreaptă spre noi: ”Vom vedea luna august mai caldă decât în mod obișnuit”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Social
Poți să îți iei adio de la zilele de concediu dacă faci această greșeală
Poți să îți iei adio de la zilele de concediu dacă faci această greșeală

Săptămâna viitoare, se așteaptă o creștere treptată a temperaturilor, culminând cu un nou val de caniculă, care afectează deja Portugalia, unde incendiile fac ravagii.

Un val de caniculă va mătura toată Europ, unde căldura deja arzătoare și dă primele necazuri.

În Portugalia, unde de marți sunt așteptate temperaturi de până la 45 de grade în anumite părți ale țării, incendiile fac deja ravagii. Până acum, cel puțin 29 de persoane au fost rănite în incendiul de acolo. Mai multe sate mai mici au fost evacuate sâmbătă, iar mai multe case au fost avariate.

Sâmbătă au fost înregistrate 125 de incendii, care este cel mai mare număr înregistrat într-o singură zi în acest an, iar în jur de 1.500 de pompieri au fost angajați la stingerea celor trei cele mai mari incendii.

Administrația locală a declarat stare de alertă în toată țara de luni până vineri, 15 iulie, și este deosebit de îngrijorată că, pe lângă căldura extremă, sunt așteptate vânturi cu peste 60 km/h în anumite părți ale țării.

Val de căldură și în Romania 

„Din 18 iulie, valul de căldură se va putea intensifica, și este posibil să consemnăm perioade frecvente consecutive cu valori posibil peste 37 de grade Celsius. Zonele cele mai afectate: la început partea de vest a țării, apoi și sudul și sud-estul țării. (...)

Cu siguranță, acele săptămâni vor fi definitorii pentru ceea ce înseamnă agricultura, dar mai ales pregătirea pentru ceea ce înseamnă noul an agricol. Vom vedea luna august mai caldă decât în mod obișnuit", a mai spus directorul ANM, citat de DCNews.

Și în Spania, temperaturile sunt prognozate să crească până la 42 de grade în unele zone de-a lungul graniței cu Portugalia la începutul săptămânii. În iunie, precipitațiile din Spania au fost la aproximativ jumătate din media ultimilor 30 de ani, iar rezervoarele se află în prezent la doar 45% din capacitate, potrivit datelor guvernamentale.

Multe zone din vestul și sudul Europei s-au confruntat deja cu temperaturi neobișnuit de ridicate în această vară, incendii forestiere au izbucnit și în Franța și Spania, iar experții leagă perioada de căldură peste medie a Europei de schimbările climatice.

Președintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa și-a anulat călătoria la reuniunea Națiunilor Unite de la New York de săptămâna viitoare, iar prim-ministrul Antonio Costa a cerut populației pe Twitter să evite utilizarea mașinilor grele, din cauza riscului de noi incendii.

Vineri, aproximativ 1.000 de pompieri și 12 avioane de stingere s-au luptat cu un incendiu gigantic în regiunea Gard, din sudul Franței, care a consumat sute de hectare și a forțat mulți locuitori să evacueze. Potrivit unui raport al autorităților locale, incendiul a fost ținut sub control vineri seară, dar va fi nevoie de câteva zile pentru a-l stinge.

De asemenea, Italia a suferit deja un val de căldură prelungit în această vară, iar țara se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani. Luni trecută, Italia a declarat stare de urgență pentru zonele din jurul râului Po, care oferă condiții pentru aproximativ o treime din producția agricolă a țării și se confruntă cu cel mai scăzut nivel al apei din ultimii 70 de ani.

Secetă extremă în Italia

O reglementare guvernamentală permite autorităților să reducă birocrația și să ia măsuri imediate dacă consideră că este necesar, cum ar fi impunerea raționalizării cu apă a caselor și întreprinderilor.

Po este cel mai lung râu din Italia, curgând peste 650 km prin nordul bogat al Italiei. Cu toate acestea, multe părți ale căii navigabile au secat și fermierii spun că debitul este atât de slab încât apa de mare sărată se infiltrează, distrugând recoltele.

Din cauza secetei, guvernul a introdus stare de urgență în cinci regiuni nordice - Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Lombardia, Piemont și Veneto - alocând inițial 36,5 milioane de euro pentru a ajuta la rezolvarea penuriei de apă.

În unele zone, restricțiile au fost introduse chiar mai devreme. În Milano, de exemplu, este interzisă spălarea mașinilor, cu excepția centrelor de service autorizate. Este interzisă schimbarea apei în fântânile și piscinele private și se recomandă conservarea, curățarea și dezinfectarea apei existente cu substanțe chimice.

În multe municipii, este interzisă folosirea apei potabile pentru udarea grădinilor de legume și a gazonului, spălatul mașinilor, umplerea piscinelor și activități similare cu consum semnificativ de apă.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel