Premiera mondială a coloanei sonore restaurate a filmului "Napoleon" va avea loc în Paris

Autorul articolului: Dana Mihai |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Fotografie de la Dmitrii Fursov/Pexels
Fotografie de la Dmitrii Fursov/Pexels

Coloana sonoră a legendarului film "Napoleon", regizat în 1927 de Abel Gance, a fost recent restaurată și va fi interpretată în premieră joi și vineri într-o suburbie a Parisului. Concertul va fi dirijat de renumitul dirijor german Frank Strobel, informează DPA.

Reconstrucția muzicii pentru filmul "Napoleon", regizat în 1927 de Abel Gance, a durat 14 ani și a rezultat într-o partitură de 33 de kilograme, compusă din 104 piese muzicale de la 48 de compozitori.

Această lucrare monumentală, inclusă în patrimoniul național francez, va avea premiera mondială în două părți, pe 4 și 5 iulie, la Seine Musicale din Boulogne-Billancourt, una dintre cele mai mari săli de concerte din Franța. Sub bagheta dirijorului Frank Strobel, peste 250 de muzicieni vor acompania versiunea de șapte ore a filmului mut, a cărui restaurare, în valoare de 4,5 milioane de euro, este considerată o realizare epică.

Frank Strobel este renumit pentru concertele sale cu muzică de film. El a dirijat interpretări cu versiunile restaurate ale coloanelor sonore ale filmelor "Metropolis" şi "The Tired Death", regizate de Fritz Lang, printre altele. Filmul de proporţii epice "Napoleon" reprezintă însă o adevărată provocare pentru Frank Strobel, directorul European Film Philharmonic şi fostul dirijor-şef de la WDR Frankhausorchester din Koln.

"Această coloană sonoră este extraordinar de diversă din punct de vedere stilistic. Ea acoperă aproximativ 300 de ani de istorie muzicală şi variază de la Mozart şi Wagner la Beethoven, Liszt, Haydn, Berlioz şi Penderecki", a declarat dirijorul german. Frank Strobel numeşte compoziţia, compilată de Simon Cloquet-Lafollye, un caleidoscop care este un sistem complet şi bine gândit.

Dirijorul german nu este străin de creaţiile cineastului Abel Gance, după ce a asigurat deja acompaniamentul muzical pentru două lucrări ale acestui pionier al filmului de avangardă.

"Napoleon", un film de proporţii epice, este conceput ca un spectacol grandios, ce îl prezintă pe Napoleon Bonaparte ca pe un supraom. Cu peste 400.000 de metri de peliculă, mii de actori care au făcut figuraţie şi o gamă largă de tehnici de filmare, această producţie cinematografică a fost considerată o creaţie megalomană în momentul realizării sale. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel