Scoția este pregătită să organizeze un nou referendum privind independența față de Marea Britanie.
Data propusă de premierul Nicola Sturgeon este 23 octombrie. Propunerea a fost definită de guvernul de la Edinburgh care a stabilit că întrebarea referendumului va fi aceeași ca în 2014: ”Scoția ar trebui să fie o țară independentă?”, a precizat Sturgeon, vorbind în fața parlamentului național.
În 2014, la aceeași întrebare, 55% dintre cetățeni au votat împotrivă și 45% pentru.
Va fi ”un referendum legitim, constituțional”, a precizat premierul, dar conform regulilor constituționale ale Regatului Unit, un referendum de acest tip trebuie să fie autorizat de Londra și nu poate fi convocat autonom de una dintre cele patru națiuni care constituie Regatul Unit.
Însă Boris Johnson nu vrea să acorde Scoției această undă verde. Sturgeon, premier și lider al separatiștilor SNP (Partidul Național Scoțian), susține, invers, că are mandatul democratic de a cere o nouă consulatre pe baza majorității câștigate în națiune de partidul său și a schimbării de scenariu produsă de Brexit.
Dacă la nivel național britanicii au votat în favoarea ieșirii în proporție de 51,9%, în Scoția adversarii au fost 62%. Pentru a rezolva problema, Sturgeon a cerut Curții Supreme să decidă dacă guvernul scoțian poate organiza un referendum neobligatoriu de independență, fără permisiunea lui Johnson, într-o mișcare neașteptată care ar putea avea rezultate neașteptate.
Referendumul ar fi neobligatoriu, dar cu o majoritate clară pentru independență i-ar fi foarte greu pentru Londra să-l ignore.
Ilustrand astăzi noua ei ”foaie de parcurs” către Parlamentul din Holyrood, primul ministru a precizat că a dorit să ilustreze detaliile într-o scrisoare pe care se pregătește să o trimită lui Johnson și că este ”gata și dispusă să negocieze” cu acesta termenii actul necesar (în baza așa-numitei Secțiuni 30) pentru a conferi adunării elective locale competențele de a convoca un al doilea referendum.
”Ceea ce nu sunt dispus să fac este să permit democrației scoțiene să fie ținută captivă de către Boris Johnson sau orice alt prim-ministru”, a adăugat el, sugerând, dar fără a spune în mod explicit, că ar putea încălca regulile.
”Hotărârea mea este de a asigura un proces care să permită poporului Scoției să-și exprime voința printr-un referendum legal și constituțional din care alegerea majorității să poată fi stabilită în mod democratic și echitabil. Iar pașii pe care i-am schițat astăzi încearcă să realizeze acest lucru”, a conchis el.
Liderul conservator local Douglas Ross a vorbit împotriva referendumului, acuzându-l pe Sturgeon că a transformat Parlamentul într-o Cameră ”care nu face nimic pentru prioritățile reale ale cetățenilor, un parlament care există doar pentru a servi interesele SNP.Un Parlament care nu face nimic cu un premier care neglijează prioritățile oamenilor pentru că este obsedată cu orice preț de un alt referendum”.
Citește și...
Într-un preambul al Summit-ului care începe marți, secretarul general a anunțat că liderii NATO se vor concentra, de asemenea, pe investițiile în apărare, vor avea ca obiectiv să facă progrese în ceea ce privește cererile istorice ale Finlandei și Suediei de aderare la NATO și să aprofundeze cooperarea cu Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Coreea de Sud.
Apărare avansată în flancul Estic: mai multe trupe, echipamente pre-poziționate și stocuri
Rusia este definit ca principala amenințare la adresa securității euro-atlantice.
Secretarul General anunță creșterea cantitativă și calitativă a nivelului de reacție în Europa de Est.
Citește mai mult AICI.