"Metronom", regizat de cineastul român Alexandru Belc, a fost premiat vineri seara pentru cea mai bună regie în cadrul secţiunii Un Certain Regard.
Lungmetrajul „Triangle of Sadness”, regizat de suedezul Ruben Östlund, a fost recompensat, sâmbătă seară, cu trofeul Palme d’Or, la finalul celei de-a 75-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes şi la capătul a 12 zile de competiţie cu 21 de filme internaţionale.
Este al doilea Palme d’Or pentru Ruben Östlund, la cinci ani de la „The Square” (2017). „Triangle of Sadness” este o satiră acidă la adresa lumii modei şi a bogaţilor. Este primul film al lui Östlund în engleză, filmat în timpul pandemiei, o adevărată provocare.
„Întreg juriul a fost extrem de şocat de acest film”, a anunţat Vincent Lindon, preşedintele juriului.
„Când am început acest film, aveam un singur obiectiv: să încercăm să facem un film care să intereseze publicul şi să-l facă să gândească provocator”, a spus cineastul pe scena de la Cannes.
Filmul urmăreşte aventura lui Yaya şi Carl, un cuplu de manechini aflaţi în vacanţă într-o croazieră de lux. O călătorie care se transformă în dezastru. În film, Östlund oferă o critică fără compromisuri asupra capitalismului şi a exceselor sale. Crescut de o mamă comunistă, definindu-se drept „socialist”, suedezul nu a cedat uşurinţei de a „descrie bogaţii drept oameni răi”, ci mai degrabă de a „înţelege comportamentul lor”. El continuă să disece convenţiile sociale, micile laşităţi şi dilemele morale, potrivit AFP.
Într-un fel de „Titanic” inversat (povestea filmului are loc în timpul unei croaziere de lux), unde cei mai slabi nu sunt neapărat învinşii, el disecă resorturile de clasă: bogaţii împotriva săracilor, dar şi bărbaţii împotriva femeilor, şi albii împotriva celor de culoare. În rolurile principale sunt Harris Dickinson, Charlbi Dean şi Woody Harrelson.
Regizorul a cunoscut celebritatea internaţională cu „Snow Therapy” (2014), prin care arată familia modernă cu un tată ce fuge de o avalanşă, cu telefonul mobil în mână, care îşi abandonează copiii în faţa pericolului.
Actriţa iraniană Zar Amir Ebrahimi, care a fost nevoită să părăsească Iranul pentru Franţa în 2008, ca urmare a unui scandal sexual, a fost recompensată, sâmbătă, cu premiul de interpretare feminină pentru rolul ei din thriller-ul lui Ali Abbasi „Les nuits de Mashhad” (Holy Spider”). „În această seară am sentimentul că am avut un parcurs foarte lung înainte de a sosi aici, pe această scenă (…) un parcurs marcat de umiliri”, a spus ea, mulţumind Franţei că a primit-o.
Actorul sud-coreean Song Kang-ho, 55 de ani, a câştigat premiul de interpretare masculină la Cannes pentru rolul său din „Broker/ Les bonnes étoiles” al japonezului Hirokazu Kore-Eda. Actor fetiş al compatriotului său Bong Joon-ho, şi star în filmul „Parasite”, Palme d’Or 2019, el a jucat în acest film de Kore-eda un bărbat implicat într-un trafic cu bebeluşi, care va forma o mică familie în jurul lui. „Sunt foarte fericit pentru întreaga mea familie”, a declarat el sobru primind premiul.
„Metronom”, regizat de cineastul român Alexandru Belc, a fost premiat vineri seara pentru cea mai bună regie în cadrul secţiunii Un Certain Regard. Premiul a fost anunţat de Valeria Golino, preşedinta juriului, şi acceptat de Tudor Vladimir Panduru, directorul de imagine al filmului.