CONVORBIRE Helsinki - Moscova. Am făcut ce mi-a spus Putin în 2012 / ”Bun venit în NOUA REALITATE”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Președintele finlandez l-a sunat personal pe Putin pentru a-l informa despre intenția țării sale de a adera la NATO.

 

 

Pe 14 mai, președintele finlandez Sauli Niinistö l-a sunat pe președintele rus Putin pentru a-l informa personal despre intenția Finlandei de a solicita aderarea la NATO în zilele următoare.

În aceeași zi, site-ul Kremlinului a raportat că Putin a avertizat că gestul Finlandei va înrăutăți relațiile ruso finlandeze.

Foto: Vizita lui Vladimit Putin la Helsinki, august 2019 / Kremlin.ru

Niinistö i-a spus lui Putin că decizia Finlandei a fost influențată, în special, de declarațiile Rusiei de la sfârșitul anului 2021 prin care amenința țările care doreau să adere la NATO, iar invadarea Ucrainei, în februarie 2022, a fost elementul hotărâtor în schimbarea opticii în materie de politicp externă a liderilor de la Helsinki, a explicat serviciul de presă al președintelui Finlandei.

”Președintele Niinistö a spus că în timpul primei sale întâlniri cu Putin în 2012, el i-a spus că fiecare națiune independentă își maximizează securitatea. Asta se întâmplă acum”, se arată în comunicare.

Niinistö și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la suferința umană cauzată de războiul Rusiei în Ucraina

NATO, în suburbiile Sankt-Petersburgului

Consilierul Președintelui Zelenski, Mykhailo Podolyak, oferă versiunea sa de ”interpretare a conversației dintre președinții Finlandei și Rusiei din limbaj diplomatic în limbajul simplu”: ”Rusia a obosit întreaga lume, nimănui nu-i mai pasă de amenințările Moscovei. Granițele NATO vor ajunge în suburbiile Sankt-Petersburgului. Așa poate fi interpretată din limbajul diplomatic în simplu conversația președintelui Niinistö cu președintele rus. Deci, bun venit în NOUA REALITATE, domnule Putin”, a scris el pe pagina sa oficială de Twitter.

Kremlinul, la rândul său, a trecut la amenințări voalate: „Putin a subliniat că abandonarea politicii tradiționale de neutralitate militară ar fi o greșeală, întrucât nu există pericole pentru securitatea Finlandei. O astfel de schimbare în politica externă a țării poate avea un impact negativ asupra relațiilor ruso-finlandeze, care de mulți ani au fost construite în spiritul bunei vecinătăți și parteneriate și au fost reciproc avantajoase”.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel