Prețurile energiei electrice în Europa au stabilit un record pe fondul unei reduceri a livrărilor de gaze rusești și al unei creșteri puternice a prețului gazelor, arată Financial Times.
Contractele pe piața germană de energie electrică cu livrare la termen, pentru de anul viitor, au atins luni maxime record, crescând cu 13%, până la 325 de euro pe MWh. Astfel de note au depășit recordul anterior stabilit în decembrie. De la începutul anului, un contract similar în Franța s-a dublat la 366 de euro pe MWh.
Prețurile energiei electrice sunt puternic influențate de costul gazului utilizat pentru generarea energiei electrice. În Europa, prețurile la gaze au crescut la un nivel maxim de patru luni de peste 1.800 de dolari la mia de metri cubi și s-au de peste patru ori de anul trecut, deoarece Gazprom a redus aprovizionarea.
Situația este agravată de problemele legate de întreținerea unui număr mare de centrale nucleare din Franța. Țările învecinate ard gaz suplimentar pentru a genera electricitate pentru Franța, în timp ce Europa se luptă să păstreze proviziile pentru iarnă.
William Peck, un analist al pieței de energie electrică la firma de cercetare ICIS, consideră că prețurile ridicate ale energiei electrice indică faptul că comercianții anticipează din ce în ce mai mult livrările reduse de gaz pentru cel puțin un an.
„Gazul a investit insuficient în noua infrastructură de producție în timpul pandemiei, dar cererea a revenit mai repede decât se așteptau oamenii. Prețurile au început să crească în urmă cu un an”, a spus el. „Războiul ruso-ucrainean a zdruncinat totul”.
Prețurile mari la energie electrică reduc deja cererea. Potrivit lui Peck, cererea de energie electrică în Germania a scăzut cu 5% în ultimele patru luni față de anul precedent din cauza costurilor mai mari cu energia, care vor reflecta în principal reducerea producției industriale.