Hepatita B este una dintre cele mai frecvente două boli virale. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că până la 354 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu hepatită B sau C.
Hepatita B este o infecție care se răspândește atunci când sângele, materialul anumite fluide corporale de la o persoană infectată cu virusul intră în corpul unei persoane care nu este infectată, conform nation.africa.
”Această transmitere are loc prin expunerea la fluide corporale, cum ar fi saliva, sângele menstrual, fluidele seminale și vaginale, în timpul nașterii și prin împărțirea echipamentului de injectare a drogurilor, cum ar fi ace și seringi și piercinguri”, precizează Centrul pentru Controlul Bolilor.
Virusul hepatitei B poate supraviețui în afara corpului cel puțin 7 zile. ”În acest timp, virusul poate provoca infecție dacă intră în corpul unei persoane care nu este protejată de vaccin”, spune OMS
Simptomele
Când cineva este infectat cu hepatita B, nu va prezenta întotdeauna simptome legate de boală. Simptomele vor varia de la ușoare la acute. Potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor, simptomele vor include oboseală, poftă slabă, dureri de stomac, greață și vărsături și icter (îngălbenirea pielii și a ochilor). Alte simptome pot include urină închisă la culoare și insuficiență hepatică.
”Pentru mulți oameni, hepatita B este o boală de scurtă durată. Pentru alții, poate deveni o infecție cronică pe termen lung, care poate duce la probleme de sănătate grave, chiar care pun viața în pericol, cum ar fi ciroza sau cancerul hepatic, care provoacă morbiditate și mortalitate ridicată”, precizează autoritățile sanitare.
Prevenirea
Potrivit OMS, vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a hepatitei B.
Vaccinurile disponibile sunt suficient de puternice pentru a oferi între 98% și 100% protecție împotriva acestei boli. ”Vaccinarea împotriva hepatitei B este esențială în prevenirea dezvoltării complicațiilor precum cancerul hepatic și afecțiunile cronice”, afirmă OMS.
Tratament
Potrivit OMS, în prezent nu există un tratament cunoscut pentru hepatita cronică.
Metoda folosită în timpul îngrijirii spitalicești este managementul medical și atenuarea simptomelor. ”Îngrijirea are ca scop menținerea confortului și a echilibrului nutrițional adecvat, inclusiv înlocuirea lichidelor pierdute din vărsături și diaree”, afirmă OMS. În plus, OMS recomandă utilizarea tratamentelor orale cu tenofovir sau entecavir, fiind cea mai puternică metodă de suprimare a virusului hepatitei B.