Primatologul Frans de Waal a murit.
A murit primatologul olandez Frans de Waal. Era cunoscut pentru lucrările sale în care a demonstrat că primatele non-umane au la rândul lor capacităţi considerate umane. S-a stins la vârsta de 75 de ani din cauza unui cancer la stomac, anunță Universitatea Emory din Statele Unite
"De la lucrarea sa fundamentală din 1982 'Chimpanzee Politics' până la cartea sa din 2019 'Mama's Last Hug - Animal Emotions and What They Tell Us about Ourselves', de Waal a spulberat idei preconcepute de lungă durată despre ce este un animal şi ce este un om", a declarat sâmbătă într-un comunicat universitatea cu sediul în Atlanta, în sudul Statelor Unite.
Frans de Waal a făcut apel la a nu alege între natură şi cultură într-un interviu din 2022. "Se consideră că (marile maimuţe) sunt conduse în primul rând de instinct şi de biologie, însă vedem de asemenea la ele o cultură", a explicat primatologul, conform Agerpres care citează AFP.
În acest cadru, "conceptul de gen este util, deoarece pune accentul pe această interacţiune între biologie şi cultură", fără a neglija însă forţa biologiei.
Primatologul s-a născut în 1948 în orașul 's-Hertogenbosch din Olanda. Acesta a studiat zoologia și etologia, mai apoi a obținut un doctorat în biologie.
În cadrul tezei sale de doctorat a lucrat cu cimpanzeii de la grădina zoologică din Arnhem (Ţările de Jos), unde a făcut prima sa "descoperire majoră", subliniază Emory: cimpanzeii se împacă după o dispută.
După această descoperire a declarat în 2011, la o conferință, că "a început să se schimbe" imaginea sa despre oameni.
În 2007 a fost inclus pe lista "celor mai influente 100 de persoane din lume" a revistei Time.
Frans de Waal s-a mutat în Statele Unite în 1981, înainte de a se stabili în Atlanta pentru a preda la Emory până la pensionarea sa în 2019.