Rusia anunță că noua rachetă nucleară intercontinentală a fost testată cu succes și va fi operațională din această toamnă.
Rusia intenţionează să desfăşoare prima unitate militară înarmată cu rachete Sarmat cu capabilităţi nucleare nu mai târziu decât în această toamnă, a declarat sâmbătă Dmitri Rogozin, şeful agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, citat de agenţia de ştiri TASS, informează Reuters.
Având 35,5 m lungime, 3 m în diametru și 208,1 tone, racheta Sarmat poartă 15 focoase nucleare, dispuse într-un sistem MIRV (Multiple Independently Target Re-Entry Vehicles), ceea ce înseamnă că fiecare dintre focoase acționează autonom de la momentul decuplării de racheta principală și are o țintă prestabilită. Rușii au îmbunătățit astfel specificațiile precedentei rachete, care conținea doar 10 focoase de tip MIRV.
Armata rusă a efectuat miercuri un test reuşit cu noua sa rachetă balistică intercontinentală Sarmat, o armă de nouă generaţie cu rază lungă de acţiune despre care preşedintele Vladimir Putin a spus că este fără egal în lume şi îi va face pe inamicii Rusiei să mai reflecteze” înainte de a trece la amenințări.
Putin a subliniat că piesele lui Sarmat sunt fabricate exclusiv pe plan intern, ceea ce, spune el, va face producția în masă „mai ușoară și va accelera procesul de furnizare a acesteia pentru Forța Strategică de Rachete”.
Este cu adevărat o armă unică care va consolida potenţialul militar al forţelor noastre armate, care va asigura securitatea Rusiei în faţa ameninţărilor externe şi care îi va face să reflecteze de două ori pe cei care încearcă să ameninţe ţara noastră cu o retorică dezlănţuită şi agresivă, a afirmat Putin într-o declaraţie televizată după efectuarea testului.
Noul complex are cele mai înalte performanţe tehnice şi tactice şi este capabil să depăşească toate mijloacele moderne de apărare antirachetă. Nu are echivalent în lume şi nici nu va avea mult timp de acum înainte, a mai susţinut preşedintele rus.
Malcolm Chalmers, directorul general adjunct al think-tank-ului britanic de apărare Royal United Services Institute (RUSI), a spus că Rusia are cel mai mare arsenal nuclear din lume, cu „un potențial distructiv considerabil”.
”În ciuda creșterii puterii sale distructive, noua rachetă a rușilor nu prezintă un pericol adițional major la amenințarea reprezentată deja de depozitul nuclear existent al Rusiei”, este de părere expertul.
O opinie similară a avut-o și Julian Lewis, președintele comisiei de informații și securitate a Parlamentului Regatului Unit.
„Rusia și statele nucleare occidentale au avut capacitatea de a se anihila reciproc încă de când au achiziționat bombardiere nucleare strategice, urmate de rachete balistice intercontinentale, în urmă cu peste 60 de ani”, a declarat Lewis pentru TheTelegraph.
„O nouă rachetă este inutilă, raportat la echipamentele (nucleare n.r.) preexistente și nu îi va oferi lui Putin niciun avantaj în raport cu capacitatea submarinelor noastre de descurajare nucleară din sistemul Trident”, a mai spus Lewis.
Și purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby , a declarat miercuri într-o declarație că lansarea de test „nu a fost considerată a fi o amenințare pentru Statele Unite sau aliații săi”, de către serviciile de informații americane.
”Rusia a notificat în mod corespunzător Statele Unite în temeiul obligațiilor sale din tratatul New START că plănuia să testeze acest ICBM (rachetă balistică intercontinentală)”, a adăugat Kirby. „O astfel de testare este una de rutină și nu a fost o surpriză”, a adăugat oficialul american.
Racheta a fost lansată de pe cosmodromul Pleseţk din nord-vestul Rusiei şi a lovit o ţintă la circa 6.000 de kilometri depărtare în peninsula Kamceatka.
Testarea acestei rachete nu a fost o surpriză pentru Occident, dar ea a avut într-un moment de tensiuni geopolitice extreme după agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.
Unitatea va avea sediul la Uzhur, în regiunea Krasnoiarsk, la circa 3.000 km est de Moscova, a spus Rogozin, potrivit TASS, într-un interviu pentru canalul TV Rossiia 24.