Primul caz din Georgia (SUA) care contestă interdicțiile de cărți anti-LGBTQ

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Southern Poverty Law Center (SPLC) și un alt grup au modificat un proces federal împotriva unui district școlar din Georgia pentru a include un student transgender și o organizație de tineret de bază, devenind efectiv „primul caz care contestă interdicțiile de cărți anti-LGBTQ” în stat.

Acțiunea, făcută anonim pentru a proteja studentul, extinde accentul cazului de la modul în care legile și politicile de cenzură afectează profesorii din Georgia la modul în care aceleași politici afectează copiii, scrie The Guardian.

Harry Chiu, de la Southern Education Foundation și unul dintre avocații reclamanților, a declarat pentru The Guardian că el crede că acest caz ar putea „stabili un precedent în Georgia și în întreaga regiune că interdicțiile de cărți care discriminează împotriva studenților LGBTQ și a profesorilor care predau lecții adecvate vârstei sunt neconstituționale”.

Katherine Rinderle, o profesoară de școală elementară pentru studenți „dotati și talentați”, a fost concediată în august după ce a citit cartea „My Shadow is Purple” elevilor săi. Plângerea a fost inițial depusă în numele ei, precum și al Asociației Educatorilor din Georgia și al unui alt profesor – și împotriva districtului școlar și a angajaților individuali. Pârâții au depus o moțiune în aprilie pentru a respinge plângerea inițială. Acum, procesul modificat adaugă studentul – numit „AA” – și Georgia Youth Justice Coalition, un grup de tineret de bază, ca reclamanți. Districtul școlar și alți pârâți au până pe 29 iulie pentru a răspunde.

„Este vital ca cazul să fie modificat, deoarece ... documentează prejudiciile reale pe care le-au experimentat studenții ca rezultat al acestor politici,” a declarat Melody Oliphant, director executiv al coaliției de tineret.

Plângerea modificată oferă relatări detaliate despre cum totul, de la mersul la baie la participarea la cor, a devenit plin de stres pentru student, pe măsură ce Rinderle, singurul profesor care o susținea, a fost suspendată și apoi concediată pentru că a citit cartea scrisă de un autor australian.

Plângerea susține că districtul școlar din comitatul Cobb „nu doar că provoacă prejudicii emoționale studenților și familiilor neconforme din punct de vedere al genului, forțându-i să învețe în medii neprimitoare și nesuportive, dar provoacă și stres, teroare și inimă frântă întregilor familii”.

Districtul a răspuns la o solicitare de interviu spunând: „Deși nu comentăm litigiile în desfășurare, suntem mândri să fim un district axat pe standardele din Georgia și pe ceea ce copiii trebuie să știe și să facă.”

Rinderle a cumpărat „My Shadow is Purple” la un târg de carte Scholastic primăvara trecută – o carte ilustrată recomandată de Scholastic pentru copii cu vârste între cinci și opt ani. Profesoara cu peste un deceniu de experiență a ales titlul „din cauza mesajului său anti-bullying”, conform plângerii. Clasa sa a votat cărțile pentru o sesiune de „lectură cu voce tare” de dimineață și nouă din cei 15 studenți au ales cartea de 32 de pagini.

La două zile după sesiunea de lectură, un părinte și apoi altul au trimis e-mailuri cu plângeri către directorul școlii. Al doilea a numit „orice în genul ‘LGBTQ’ și ‘queer’ [...] diviziv”. Directorul a redirecționat e-mailurile către biroul central al districtului școlar. În termen de cinci zile, pe 13 martie, Rinderle a fost suspendată. Până în august, a fost concediată.

Una dintre cele două politici pe care districtul le-a aplicat în decizia sa interzice predarea conceptelor „divizive”. Aceasta a fost modificată pentru a include acest limbaj după ce legea „Protect Students First” a fost adoptată în Georgia în 2022; atât legea, cât și politica se referă la o serie de concepte legate de rasă ca exemple de conținut interzis – dar nu menționează genul.

În timp ce Rinderle a trecut prin procesul de investigație și, în final, a fost concediată, AA a suferit efectele secundare, susține plângerea. Rinderle a fost profesorul lui AA în clasa a doua. În clasa a treia, care a fost virtuală din cauza Covid, AA „a început să exprime o identitate de gen feminină mai consistentă”, conform procesului. Rinderle a predat din nou lui AA în clasa a patra, moment în care AA „se prezenta ca o fată”, lăsându-și părul să crească și purtând haine precum fuste.

Reacțiile la școală au inclus un student care i-a spus lui AA că „nu putea fi fată”. Alți studenți nu foloseau pronumele „ea” pentru a se adresa elevului. Rinderle a susținut-o pe AA, permițându-i să folosească baia personalului și petrecând timp cu ea în timpul pauzei. Profesoara „i-a oferit companie și sprijin, precum și validarea identității sale de gen ca fată”, conform plângerii.

AA nu mai era în clasa lui Rinderle în clasa a cincea, când profesoara a citit „My Shadow is Purple”. Dar cele două au păstrat legătura. AA „era confuză și supărată când a aflat despre îndepărtarea lui Rinderle și se temea că va trebui să meargă la școală fără disponibilitatea lui Rinderle de a-i oferi sprijin emoțional”.

Plângerea modificată susține că politicile de „cenzură” ale comitatului Cobb încalcă clauza de protecție egală din al 14-lea amendament, constituind discriminare pe bază de sex, precum și încalcă drepturile de liberă exprimare din primul amendament.

„Studenții LGBTQ-plus nu sunt doar excluși [sub politicile districtului școlar]”, a spus Chiu. „Li se spune afirmativ, ‘Nu aparțineți aici.’”

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel