Marea Britanie a adoptat un proiect controversat prin care trimite imigranții sosiți ilegal în țară în Rwanda.
Primul zbor programat al Marii Britanii care transportă solicitanți de azil în Rwanda pleacă marți, guvernul avertizând că oricine ar încerca să evite deportarea forțată prin contestații legale de ultim moment va fi oricum pus pe un zbor ulterior.
”Ne așteptăm să trimitem transportul mai târziu în cursul acestei zile”, a declarat ministrul de externe Liz Truss pentru Sky News, citat de CNBC. ”Nu pot spune exact câți oameni vor fi pe zbor, dar lucrul cu adevărat important este că stabilim un precedent. Vor fi anumiți oameni pe acest zbor și, dacă nu sunt pe acest zbor, vor fi pe următorul zbor”.
Marea Britanie a încheiat un acord de 120 de milioane de lire sterline cu Rwanda pentru a trimite migranții care au ajuns ilegal traversând Canalul cu ambarcațiuni din Europa. Deportații vor locui în țara africană fără ieșire la mare. Guvernul de la Londra spune că politica este necesară pentru a opri fluxul de migranți care își riscă viața în trecerile pe Canalul și să distrugă rețelele de trafic de persoane, scrie CNBC.
Dar planul a îngrozit oponenții politici, organizațiile de caritate și liderii bisericii care spun că este inuman. Șeful Națiunilor Unite pentru refugiați a numit planul ”catastrofal”, întreaga conducere a Bisericii Angliei l-a denunțat ca fiind o ”politică imorală care face de rușine Marea Britanie”.
Instanțele au respins ultimele oferte ale grupurilor pentru drepturile omului și ale militanților pentru a opri primul zbor, dar Înalta Curte din Londra urmează să examineze alte cazuri înainte de plecarea de marți seara. Pe fondul contestațiilor legale, doar câteva persoane sunt acum programate să plece cu primul avion.
Aproximativ 37 de persoane au fost programate să fie transportate marți, transport despre care organizațiile caritabile au declarat că include persoane care fug din Afganistan, Siria, Iran și Irak. Cu toate acestea, un șir de contestații legale de succes a redus acest număr la șapte, potrivit organizației caritabile Care4Calais.
Cel puțin alte trei apeluri de la Înalta Curte mai trebuiau să fie judecate.
Grupurile pentru drepturile omului spun că politica va pune migranții în pericol. ICNUR a spus că Rwanda, al cărei dosar în domeniul drepturilor omului este analizat, nu are capacitatea de a procesa cererile și există riscul ca unii migranți să fie returnați în țările din care au fugit.
O audiere completă pentru a determina legalitatea proiectului în ansamblu este programată în iulie.