Situație periculoasă, evidențiată de raportul indicatorilor tehnici ai Petrom.
În primul trimestru din acest an producția de țiței și gaze a OMV Petrom (SNP) a scăzut alarmant de mult.
Astfel, comparativ cu perioada similară a anului 2021, OMV Petrom a înregistrat o scădere de 13% la producţia de ţiţei, în timp ce producţia de gaze a scăzut și ea cu 12%.
Cauza principală o reprezintă epuizarea naturală a zăcămintelor.
Astfel, potrivit raportului aferent indicatorilor tehnici ai producţiei Petrom, publicat vineri dimineaţă la Bursa de la Bucureşti, preţul mediu realizat pentru petrolul Brent în primul trimestru din 2022 a fost de 80,34 dolari pe unitate, în creştere cu 58% faţă de T1/2021 şi cu 15% faţă de ultimul trimestru din 2021, relatează mediafax, care citează ZF.
Producţia totală de hidrocarburi a Petrom a scăzut cu 13% la aproximativ 121.000 de barili echivalent petrol pe zi (BEP), arată datele Petrom. Volumul total de vânzări a fost de 116.500 BEP, minus 11%.
Vânzările de gaze către terţi au scăzut cu 8,5% faţă de T1/2021 la 11,65 TWh în timp ce producţia netă de energie de la Brazi s-a diminuat de la 1,18 TWh la 0,99 TWh.
Scăderea producției de petrol si gaze a României este un proces care se derulează deja de zeci de ani.
România și-a depășit deja apogeul producţiei de petrol încă din 1976, potrivit datelor prezentate de expertul în energie Dumitru Chisăliță.
Potrivit acestuia, prețul petrolului va crește din ce în ce mai mult, iar singura soluție care ne poate ajuta să ținem sub control prețurile ar fi ”reducerea consumului actual de energie şi iniţierea dezvoltării unor tehnologii capabile să genereze suficientă energie (energie regenerabilă, SMR - Small modular reactors, energia deșeurilor) pentru ca rezervele de petrol şi gaz să reziste cât mai mult în timp şi să asigure trecerea naturală către o nouă formă energetică”.