Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a anunţat, joi, că va înainta o propunere Consiliului Local pentru achiziţionarea locuinţei în care a copilărit şi a trăit regretatul artist de muzică populară Benone Sinulescu, aflată localitatea Siriu, pentru a o transforma într-o casă memorială.
În anul 2017, administraţia locală i-a conferit interpretului Benone Sinulescu titlul de "Cetăţean de onoare al Municipiului Buzău", în semn de apreciere a întregii activităţi, în acelaşi an fiind organizată prima ediţie a festivalului de creaţie şi interpretare a muzicii populare "Benone Sinulescu".
"Încercăm să facem acest act de ducere mai departe a memoriei lui Benone Sinulescu, cel mai mare artist al muzicii populare româneşti. Am fost binecuvântaţi că este buzoian, a cântat Buzăul ca nimeni altul, muzica lui va rămâne pentru totdeauna în memoria buzoienilor şi casa în care s-a născut şi a crescut de la Siriu, încercăm să o cumpărăm de la doamna Elena Sinulescu, soţia lui Benone Sinulescu şi să facem împreună o casă memorială acolo", a declarat primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.
Dacă administraţia locală va ajunge la un acord cu soţia artistului privind achiziţia locuinţei, proiectul privind amenajarea unei case memoriale va urma să fie propus spre dezbatere şi aprobare în Consiliul Local.
"Casa încă nu a fost cumpărată, va fi o hotărâre de Consiliu Local, voi propune această achiziţie pentru că este important pentru păstrarea memoriei acestui om foarte important pentru Buzău, în ciclul acesta de omagiere, comemorare, promovare a valorilor noastre de totdeauna şi a valorilor care nu mai sunt printre noi dar opera lor ne inspiră în continuare", a mai precizat Constantin Toma.
Solistul de muzică populară Benone Sinulescu a murit în data de 18 noiembrie 2021, la vârsta de 84 de ani. S-a născut la 24 mai 1937, în localitatea Siriu din judeţul Buzău. După ce a terminat şcoala elementară din Siriu, tânărul Benone a devenit solistul şcolii din Pleşcoi şi dirijorul corului. La vârsta de 12-13 ani, Benone avea deja un repertoriu vast şi cunoştea şi cântecele unor artişti precum Ioana Radu, Maria Tănase şi Maria Lătăreţu.
În 1956, la vârsta de 18 ani, a înregistrat la radio piesele: "Străina mamei, străină", "La Lenuţa sub cerdac" şi "În munţii Buzăului". Au urmat concerte în ţară şi în străinătate, cele mai mari succese înregistrându-le cu ansamblul "Ciocârlia". În 2002, artistul a scos pe piaţa muzicală albumul "Roata vieţii". Concertul de lansare a fost transmis în direct de postul TVR Internaţional pentru a putea fi urmărit şi de românii din străinătate. Pentru acest album, Benone a primit "Discul de Aur" pentru vânzări, devenind primul cântăreţ de muzică populară al cărui videoclip a fost difuzat pe postul MTV. În 2003, a obţinut premiul Ministerului Culturii pentru întreaga activitate şi, tot în acelaşi an, a lansat cel de-al doilea album etno-dance intitulat "Bennymania".
Printre premiile şi distincţiile primite de-a lungul timpului se numără: 1962 - Laureat al Festivalului Mondial al Tinerilor şi Studenţilor de la Helsinki; 1963 - Medalia Muncii; 1966 - Ordinul Muncii; 1968 - Ordinul "Meritul Cultural"; 1969 - Primul Disc de Aur acordat de către "Electrecord"; 1998 - Premiul criticii muzicale acordat de Uniunea Compozitorilor din România; 1998 - Diploma de Onoare acordată de Societatea Română de Televiziune, cu ocazia a 45 de ani de carieră muzicală; 1999 - Titlul de "Academician în folclor" acordat de Academia de Folclor "Astra" - Sibiu; 2000 - Diploma de Onoare "Mihai Eminescu", oferită cu prilejul a 150 de ani de la naşterea poetului; 2001 - Diploma de Excelenţă conferită de Răzvan Theodorescu - ministrul Culturii; Distincţia Crucea Naţională "Serviciul Credincios" (2002) şi Ordinul "Meritul Cultural", în grad de Mare Ofiţer (2003), acordate de Preşedinţia României; "Discul de Aur" acordat de Media Services (2003, 2004) etc. În 2005, Casa de discuri Electrecord îi acordă, cu Magna cum laude, "Discul de aur" şi primeşte Diploma de Excelenţă "50 de ani de cântec", din partea TVR - Tezaur Folcloric, potrivit Agerpres.