Proiectele de lege ale educaţiei, în atenţia ministrului Ligia Deca: Sunt o prioritate a mandatului meu!

Autorul articolului: Liana Ganea |
Data publicării:
| Categorie: Social
Facebook, Ligia Deca
Facebook, Ligia Deca

Noul ministru al Educaţiei, Ligia Deca, spune că va acorda o atenţie deosebită proiectelor de lege ale educaţiei.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat marţi că o prioritate a mandatului său în perioada "imediat următoare" o reprezintă proiectele de lege ale educaţiei, potrivit Agerpres. Aceasta a afirmat că pe baza observaţiilor primite în procesul de dezbatere publică se va consulta "cu vocile relevante" din domeniul educaţiei şi va "armoniza" actele normative cu recomandările care susţin calitatea, echitatea, integritatea şi predictibilitatea în sistemul românesc de învăţământ.

La sediul Ministerului Educaţiei a avut loc marţi procesul de predare-primire a mandatului de ministru al Educaţiei. "O prioritate a mandatului meu în perioada imediat următoare o reprezintă proiectele de lege ale educaţiei. Pe baza observaţiilor primite în procesul de dezbatere publică, mă voi consulta cu vocile relevante din domeniul educaţiei şi voi armoniza actele normative cu recomandările care susţin calitatea, echitatea, integritatea şi predictibilitatea în sistemul românesc de educaţie", a afirmat ministrul, potrivit unui comunicat remis presei.

Predictibilitatea, printre promisiuni

Ligia Deca a afirmat că, în colaborare cu membrii Guvernului şi cu autorităţile publice locale, ca ministru al Educaţiei, va face toate demersurile necesare, astfel încât unităţile de învăţământ să nu aibă de suferit în contextul "dificil" generat de situaţia economică şi energetică existentă la nivel global. "Nu în ultimul rând, ştiu că una dintre nevoile fundamentale ale sistemului de educaţie este predictibilitatea. Un obiectiv esenţial al mandatului meu este tocmai asigurarea caracterului predictibil al măsurilor educaţionale, astfel încât elevii, profesorii şi părinţii să ştie din timp cum se desfăşoară procesul de învăţământ", a susţinut ministrul Educaţiei. 

Într-o postare pe Facebook, Ligia Deca, noul ministru al Educației, promite că va fi un partener implicat. ”Îi mulțumesc domnului Președinte Klaus Iohannis pentru încrederea acordată! La momentul la care m-am alăturat echipei de la Administrația Prezidențială, eram cel mai tânăr consilier al Preşedintelui. Probabil nu o alegere simplă, însă am primit multă încredere şi apreciere, autonomie şi responsabilitate. Iar provocarea de a demara o reformă în educație, incluzivă şi fără agendă prestabilită, bazată pe studii şi pe acord social, a constituit o onoare”, a scris Ligia Deca.

Ligia Deca a preluat postul de la Sorin Cîmpeanu, ministrul PNL care a demisionat după scandalul de plagiat. 

Cine este Ligia Deca

Ligia Deca, în calitate de consilier prezidențial în Departamentul de Educație și Cercetare de la Palatul Cotroceni, a fost cea care a coordonat majoritatea dezbaterilor pentru proiectul ”România educată”. Iată cum este descrisă pe site-ul Administrației Prezidențiale: 

”Ligia Deca (n. 1982) este doctor în științe politice, titlu acordat în 2016 de către Universitatea din Luxemburg și absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College. În perioada 2010-2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinței miniștrilor educației din statele membre ale European Higher Education Area (aprilie 2012).

În perioada 2012-2015, a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și cadru didactic asociat  la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021).

Autoare și coautoare a numeroase articole și studii publicate în reviste de prestigiu din domeniul politicilor educaționale, cu o activitate științifică ce a vizat subiecte variate, de la internaționalizarea educației superioare la practicile educaționale de adaptare la contextul pandemiei COVID-19, Ligia Deca a colaborat, în calitate de expert, cu EQAR, DAAD, Consiliul Europei, Comisia Europeană etc. În 2014, a fost invitată să facă parte din Grupul de Experți „Știința în educație” înființat la inițiativa Comisiei Europene. În perioada 2017-2020, a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România.

Ligia Deca a fost numită Consilier de Stat la data de 29 iunie 2015, iar la data de 23 decembrie 2019, a fost numită în funcția de Consilier Prezidențial”. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel