Codul fiscal urmează să fie modificat, potrivit proiectului de lege de la Senat, astfel încât o parte dintre tinerii din țara noastră să beneficieze de o serie de facilități fiscale.
Tinerii salariați sau interni cu vârsta de până la 26 de ani care urmează, în același tip, și cursuri universitare vor fi scutiți de plata impozitului pe venit și a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), potrivit unui proiect pus recent în dezbaterea senatorilor. În plus, acești tineri vor beneficia și de reducerea cotei de contribuții de asigurări sociale (CAS), scrie Avocatnet.
Cei care ar beneficia de aceste facilități fiscale sunt “persoanele fizice rezidente ce desfăşoară activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui contract de internship, în urma căruia obţin venituri cu titlu de salarii sau asimilate salariilor şi care se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani”, după cum scrie în proiect.
Dacî proiectul legislativ va fi adoptat, o primă facilitate fiscală de care se vor bucura aceste persoane este scutirea de la plata impozitului pe venit. De asemenea, tinerii salariați ce merg și la facultate vor fi exceptați și de la plata CASS.
Totodată, ei vor putea beneficia de o cotă de CAS redusă, de numai 10%. Introducerea acestor facilități pentru tinerii salariați ar însemna, de fapt, că vor primi un salariu net mai mare față de cel actual sau față de cei ce nu beneficiază de măsurile propuse acum.
În prezent, potrivit Codului fiscal, sunt scutite de la plata impozitului pe venit, printre altele, persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, pentru veniturile din activități independente, salarii, pensii și altele, persoanele fizice care lucrează în domeniul construcțiilor, agricultură ori în industria alimentară.
Pe de altă parte, de la plata CASS sunt acum scutiți copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecție a copilului, soțul, soția și părinții fără venituri proprii ce se află în întreținerea unei persoane asigurate, femeile însărcinate și lăuzele, pensionarii (pentru veniturile din pensii de până la 4.000 de lei/ lună) etc.
În ceea ce privește cota de CAS, regulile de acum stabilesc următoarele valori:
Facilitățile fiscale propuse ar reprezenta, potrivit inițiatorilor măsurii, ”un mijloc de ajutorare a acestora la începutul carierei şi ar restabili încrederea în organele şi instituţiile statului”. De asemenea, prin aceste modificări legislative se urmăreşte şi păstrarea forţei de muncă în ţară.
Citește și:
Vorbim de un an deja despre aceste facturi uriașe și despre imposibilitatea instituțiilor statului de a rezolva această problemă, dar și despre imposibilitatea unor distribuitori. Și eu sunt abonată la Electrica Furnizare. Acest distribuitor se pare că nu respectă legea de multă vreme. De ce? Pentru că până acum ceva luni era obligatorie regularizarea la șase luni. La șase luni trebuie să-ți bată în poartă, să citească contorul și să facă această regularizare. După intrarea în vigoare a plafonării și compensării, regularizarea este obligatorie la trei luni. Deci este exclus să trimită o factură de regularizare pe doi ani! Legea este foarte clară”, a zis Elena Cristian.
Citește mai mult AICI.