Peste 21 de milioane de oameni din Shanghai se află acum în „zone de precauție”, categoria cea mai puțin restrictivă. În teorie, sunt liberi să iasă. În practică, decizia este la latitudinea comitetelor lor rezidențiale, rezultând un caleidoscop de reguli arbitrare.
Unii au voie să iasă, dar doar pentru câteva ore cu un permis eliberat special pentru o zi sau anumite zile ale săptămânii. Unele locuri permit să plece doar o singură persoană per gospodărie. Alții le interzic oamenilor să plece.
Lockdown-ul de la Shanghai a provocat, de asemenea, rezistența persoanelor care sunt duse la carantină și a lucrătorilor obligați să doarmă la locurile lor de muncă. Campania strictă anti-coronavirus a fost ajutată de un mediu urban în care sute de milioane de oameni din China trăiesc în cartiere cu ziduri care pot fi blocate cu ușurință.
Prima linie de aplicare are legătură cu comitetele de cartier care sunt responsabile pentru urmărirea fiecărui rezident din fiecare gospodărie urbană la nivel național și pentru aplicarea regulilor de sănătate publică și salubritate.
Importanța comitetelor de vecinătate a scăzut în anii 1990, pe măsură ce Partidul Comunist a relaxat restricțiile privind circulația cetățenilor, dar acestea au trecut printr-o renaștere în contextul înăspririi continue a controalelor sub președintele Xi Jinping.
Într-o serie de videoclipuri care au circulat săptămâna aceasta, aproximativ două duzini de oameni mărșăluiesc către secția de poliție din vestul Nanjing Road, scandând „Respectați legea, dă-mi viața înapoi”.
Locuitorii unui complex din districtul Jing’an au văzut porțile complexelor vecine deschise în ultima lună – totuși ale lor au rămas încuiate. Miercuri, aproximativ două duzini s-au adunat la poartă, strigând să vorbească cu un reprezentant.
„Vreau să înțeleg ce planifică liderii de cartier?”, întreabă o femeie într-un videoclip al incidentului. O altă femeie intervine: „Faceți progrese?” Un al treilea rezident subliniază că ar trebui să fie liberi până acum, deoarece campusul a fost lipsit de cazuri de ceva vreme. „Nu au spus la televizor că locurile se deschid? Am văzut la televizor”, spune un bărbat în vârstă.
A doua zi, comunitatea a eliberat permise de o zi, iar rezidenții au fost lăsați să iasă două ore vineri, fără nicio veste despre ce se va întâmpla după aceea.
Autoritățile din Shanghai au declarat ca țintă pentru luna iunie ca viața să revină la normal. Dar unii oameni nu așteaptă, împingând granițele puțin câte puțin.