Proteste în Israel. Oamenii au ieșit din nou în stradă împotriva reformei judicare - Video în articol

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Proteste în Israel. Oamenii au ieșit din nou în stradă împotriva reformei judicare / Foto: Agerpres
Proteste în Israel. Oamenii au ieșit din nou în stradă împotriva reformei judicare / Foto: Agerpres

Mai multe mii de israelieni au ieșit din nou în stradă pentru a protesta împotriva reformei judiciare.

Pentru a opta săptămână consecutiv, mai multe mii de israelieni au ieşit sâmbătă seară pe străzile din Tel Aviv pentru a protesta faţă de o reformă foarte controversată a sistemului judiciar dorită de premierul Benjamin Netanyahu şi pe care ei o consideră dăunătoare democraţiei, relatează Agerpres, citând AFP.

Această nouă manifestaţie intervine după adoptarea de către parlament în primă lectură, marţi, a două prevederi cheie ale reformei.

Prima modifică procesul de numire a judecătorilor, iar a doua are ca scop să împiedice Curtea Supremă să invalideze orice nouă lege fundamentală votată de parlament. Introducerea unei clauze "derogatorii" care să permită parlamentului să anuleze cu majoritate simplă anumite decizii ale Curţii Supreme este o altă prevedere contestată a proiectului.

"Democraţie, democraţie!" sau "Nu ne vom da bătuţi", au scandat manifestanţii în centrul Tel Avivului, în mijlocul unui nor de drapeluri israeliene.

"Luptăm pentru ţara noastră, pentru democraţie, pentru drepturi egale", a declarat pentru AFP Ronit Peled, venită din Hod Hasharon, la nord de metropola israeliană.

"Cineva trebuie să oprească guvernul, ei ne vor controla vieţile. Suntem speriaţi de ideea de a deveni o ţară fascistă", a spus această pensionară de 68 de ani care şi-a aplicat un autocolant pe pulover pe care scrie "Ataşată de Constituţie".

Ce prevede reforma controversată



Proiectul de reformă a fost anunţat la începutul lui ianuarie de guvern, format în decembrie de Benjamin Netanyahu împreună cu partide de extremă dreaptă şi formaţiuni evreieşti ultra-ortodoxe.

Potrivit detractorilor săi, textul, vizând să reducă influenţa justiţiei în favoarea puterii politice, ameninţă caracterul democratic al statului Israel.

Dar Benjamin Netanyahu şi ministrul său de justiţie, Yariv Levin, consideră necesară restabilirea unui raport de forţe echilibrat între aleşii şi Curtea Supremă, despre care prim-ministrul şi aliaţii săi afirmă că este politizată.

Solicitarea ONU



Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk, a cerut marţi Israelului să-şi suspende reforma, îngrijorat de consecinţele acesteia în domeniul drepturilor omului şi independenţei justiţiei.

Manifestaţiile, care denunţă în general politica guvernului, nu par să influenţeze pentru moment determinarea lui Netanyahu şi a majorităţii sale.

Opoziţia, printre care liderul său centrist Yair Lapid, l-a acuzat în repetate rânduri pe Netanyahu că doreşte să-şi servească interesele personale prin această reformă.

Netanyahu fiind el însuşi judecat pentru corupţie în mai multe cazuri, adversarii săi consideră că, în cazul adoptării reformei, ar putea să o folosească pentru a anula o eventuală decizie a instanţei care să-l condamne. 

Articole similare



Cele mai noi articole







pixel