Președintele Putin se va întâlni cu mai mulți lideri naționali care nu au condamnat războiul pornit în Ucraina.
Președintele rus Vladimir Putin urmează să participe la prima sa întâlnire multilaterală majoră de când a lansat un război neprovocat împotriva Ucrainei. Pe măsură ce războiul se desfășoară în continuare în a patra lună, Putin se întâlnește cu colegii lideri BRICS la summitul lor anual, care este găzduit virtual de China în acest an.
BRICS, un acronim pentru o grupare care cuprinde Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, a fost conceput în 2006 și a avut o întâlnire inițială la summit în Rusia în 2009. Grupul se consideră o voce pentru țările în curs de dezvoltare.
Niciunul dintre membri nu a condamnat invazia Rusiei. Atât China, cât și India, a doua și, respectiv, a șaptea cea mai mare economie, au crescut și comerțul cu Rusia, în ciuda sancțiunilor internaționale impuse Moscovei.
La cea de-a 14-a întâlnire anuală a grupului, Putin poate cere BRICS să înființeze instalații comune de rafinare a petrolului și gazelor cu Rusia. Luna trecută, agenția de presă rusă TASS a raportat că ministrul rus al industriei Denis Manturov a spus că acest lucru va ajuta la reducerea dependenței blocului de aprovizionarea cu energie de la „partenerii nesiguri”.
Rusia, care a fost exclusă din sistemul internațional de transfer bancar SWIFT, este dornică să se îndepărteze de dolar, pe care îl vede drept mijlocul de dominație al SUA. În întâlnirile anterioare, țările BRICS au discutat despre o astfel de inițiativă.
La începutul acestei luni, ministrul rus de Finanțe Anton Siluanov a avertizat că sancțiunile ar putea provoca ”stagflație globală” și o criză alimentară. El a cerut BRICS să lucreze împreună pentru a stabiliza situația economică. În aprilie, Siluanov a cerut BRICS să organizeze reglementări comerciale în monedele lor respective și să evite utilizarea dolarului american, potrivit unei reviste de știri ruse, Russia Briefing.
Președintele chinez Xi Jinping este probabil să caute sprijin din partea BRICS pentru viziunea sa despre o ordine mondială alternativă, pe care a prezentat-o la un forum în aprilie ca simbol al Inițiativei sale de securitate globală. Premisa principală a GSI presupune că inițiativa ”securității absolute” este contraproductivă. Se opune construirii ”securității naționale pe baza insecurității din alte țări”.
GSI ar putea avea un susținător în persoana președintelui Putin, care a fost la Beijing cu săptămâni înainte de a lansa invazia Ucrainei pe 24 februarie. La acea vreme, China și Rusia au semnat un parteneriat ”fără limite” menit să conteste ”hegemonia globală” fără să numească în mod explicit SUA.