R. Moldova, următoarea țintă a lui Putin? Cea mai directă amenințare a Kremlinului de până acum. Zelenski: Au planuri pentru un coridor către Moldova

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

În Transnistria trăiesc aproximativ 460.000 de oameni dintr-un total de patru milioane de oameni din Moldova și, deși regiunea și-a declarat independența în 1990, nicio țară ONU nu a recunoscut-o.

Moldova este printre țările care privesc cu cea mai mare îngrijorare războiul din Ucraina.

Odată cu adâncirea conflictului militar din Ucraina, devine din ce în ce mai clar că planul Rusiei include și Transnistria, mai ales după declarațiile venite de la Moscova în ultimele zile.

Dacă armata rusă va face progrese în sud și va trece de Odesa, Transnistria nu va fi decât o formalitate.

Terenul a fost deja pregătit. Pe tiparele deja cunoscute, asuprirea minorității rusofone de către autoritățile statului nazist, un oficial militar rus a dat de înțeles că Rusia nu își va lăsa frații ruși din stânga Nistrului, care suferă de persecuțiile Chișinăului și va crea o ieșire la TRANSNISTRIA. 

Un ultim exemplu sunt și exploziile de la așa zisul Minister al Securității din Tiraspol.

Aproape de clădire a fost găsit un proiectil. Presa din regiunea scrie că, cel mai probabil, din acesta a fost atacată clădirea așa-zisului Minister al Securității de la Tiraspol, scrie Ziarul de Gardă.

Coridorul către Transnistria 

Generalul Rustam Minekayev, comandantul Districtului Militar Central din Rusia, a declarat săptămâna trecută că una dintre sarcinile armatei ruse este să stabilească controlul complet în Donbas, asupra sudului Ucrainei și accesul în Transnistria.

Acest lucru ne va permite un coridor terestru către Crimeea, precum și controlul asupra componentelor vitale ale economiei ucrainene”, a spus Minekayev.

Sudul Ucrainei, pe care rușii vor să o ocupe, se referă la Herson, Mykolaiv și Zaporijia, dar și la Odesa, care se află la doar 180 de kilometri de granița cu Moldova.

”Asemenea declarații sunt nefondate și contrare poziției Federației Ruse privind susținerea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, scrie EuropieskaPravda

Declarații similare cu cele emise de generalul Minekayev au venit și din partea purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova , care a explicat că sancțiunile împotriva presei ruse în Moldova sunt „afirmații contradictorii ale liderilor moldoveni privind abordarea statutului neutru (al R. Moldova) și a parteneriatului cu Rusia”. 

Unii analişti spun că este puţin probabil ca armata rusă să mai poată crea coridoare către Moldova.

Aceștia susțin că armata rusă nu are capacitatea pentru acest tip de ofensivă, care să ajungă până la Transnistria, întrucât este foarte probabil ca Rusia să-și fie epuizat mare parte din resurse după ofensiva din Donbas. 

Zelenski

Președintele Ucrainei a declarat că un atac al Rusiei asupra Moldovei nu poate fi exclus.

"În ceea ce privește Transnistria și Moldova, se poate întâmpla același lucru ca la Mariupol? Da, se poate întâmpla. Este o situație dificilă (în regiune n.r.), acumulare de echipamente, mii de tancuri. Au planuri pentru un coridor către Moldova. Nu cred că se vor opri", a spus acesta.

Zelenski nu a oferit date suplimentare care să explice această afirmație, dar se cunoaște că armata rusă desfășoară în prezent operațiuni ofensive în sudul Ucrainei.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel