Raed Arafat, despre COLECTIV: Era imposibil să duci imediat pacienții în străinătate

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Știri
Raed Arafat despre COLECTIV: Era imposibil să duci imediat pacienții în străinătate
Raed Arafat despre COLECTIV: Era imposibil să duci imediat pacienții în străinătate

Raed Arafat a explicat situația de la COLECTIV și a spus și istoria numărului unic de urgență 112.

Raed Arafat a vorbit și despre COLECTIV

"N-am greșit la COLECTIV. Intervenția la un dezastru, la o tragedie ca la acolo, nu avea cum să fie asemănătoare unui accident rutier cu 3 persoane. Acolo a fost o catastrofă într-un timp scurt. Chestia cu firmele private era total deplasată și era o invenție, în situații mai grele apar vorbe că nu am folosit privații, ba am folosit, dar nu la locul intervenției ci să meargă în locul mașinilor de la ambulanță și smurd la alte cazuri, au fost trimiși în casele bolnavilor. Am mobilizat tot smurd-ul și o parte din serviciul de ambulanță, era clar ca privatul să acopere lipsa acestor mașini.

Mecanismul de protecție civilă nu avea îndatoriri pe găsirea de paturi în spitale. Tot atacul a pornit împotriva noastră în ideea că noi n-am dus imediat pacienții în afară. Era imposibil să duci imediat pacienții în afară cu avioanele fără să fie ei acceptați în alte țări, iar noi când am intrat în legătură cu colegii de la spitale din Belgia au cerut să vină ei să aleagă pacienții care merg la ei. Am dus 44 de bolnavi afară, care altădată dacă nu voiam să-i ducem, rămâneau acasă. După tragedia de la COLECTIV mai multe proceduri au fost îmbunătățite.

Îmi aduc aminte atunci de o televiziune unde am fost atacat într-un mod total nedeontologic că apăream într-o filmare de la fața locului și vorbeam la telefon. Vorbeam la telefon cu ministrul Sănătății să mutăm ventilatoarele de la spitalele care nu primesc arși la spitalele care au primit arși, de exemplu de la Fundeni la spitalul de arși. Rolul meu era să coordonez, nu să mă ocup de un singur caz, aveam oameni să se ocupe de cazurile individuale. Rolul meu era să găsesc soluții unei situații tragice", a mai explicat Raed Arafat.

De câte ori a sunat Raed Arafat la 112

"Am sunat, de nevoie dar nu pentru mine, ci pentru că am asistat la situații unde trebuia să sun la 112, adică un accident, un obstacol pe autostrada. 112 are o altă legislație și a pornit în 2003.

Prima dată 112 a fost la Mureș în 2001 pe telefoanele fixe, unde am făcut primul dispecerat integrat, după care în 2003 STS-ul a creat 112 ca un sistem de preluare și transfer către agenții, după care în 2007 am fost cel care a dat hârtia să închidem 961 de la ambulanță care funcționa în paralel cu 112 și a fost o mișcare foarte corectă, iar din 2016 am început să comasăm dispeceratele ambulanțelor cu dispeceratele pompierilor să fie integrate și să lucreze împreună.

Asta este istoria cu 112 și este foarte bine că avem un număr unic la nivel național.", a explicat Raed Arafat, la 40 de întrebări cu Denise Rifai.

Articole similare



Cele mai noi articole







pixel