Rafila: Sistemul de sănătate românesc nu a fost conceput şi pregătit să facă faţă unei crize ca pandemia COVID-19

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Politică
Foto: Facebook / Alexandru Rafila
Foto: Facebook / Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, marţi, că sistemul sanitar românesc nu a fost conceput şi pregătit să facă faţă unei crize precum pandemia de COVID-19, menţionând că stabilitatea organismelor de conducere în domeniu ar trebui să fie un factor-cheie pentru a face faţă unor asemenea situaţii.

"Pandemia ne-a reamintit fragilitatea unora dintre cele mai importante sisteme create de om - sistemele de sănătate. Sistemul de sănătate din România nu a fost conceput şi pregătit pentru a face faţă unei crize precum pandemia de COVID-19", a declarat Rafila, la conferinţa "Rezilienţa sistemelor de sănătate ale UE pentru a promova cooperarea la scară europeană", organizată de Preşedinţia franceză a Consiliului Uniunii Europene, în format videoconferinţă.

Conform unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, Rafila a participat la eveniment alături de alţi miniştri ai Sănătăţii din Uniunea Europeană, scrie Agerpres. Alexandru Rafila a explicat că în România a existat o fluctuaţie între măsurile de izolare la începutul pandemiei şi măsurile preventive slabe, în cel de-al patrulea val, se precizează în comunicat.

"Stabilitatea organismelor de conducere în domeniul sănătăţii ar trebui să fie un factor cheie pentru a face faţă crizei. Una dintre principalele probleme cu care s-a confruntat România a fost asigurarea accesului la servicii de sănătate pentru pacienţii non-COVID-19", a adăugat ministrul.

Principalul factor de rezilienţă



El a menţionat că principalul factor de rezilienţă al sectorului sănătăţii a fost resursa umană, care a fost "pe deplin implicată" pentru a face faţă pandemiei. "Personalul din sistemul sanitar a făcut eforturi extraordinare, iar colegii noştri sunt demni de toată preţuirea societăţii", a transmis Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a evidenţiat că este nevoie de o creştere treptată şi pe termen lung a resurselor alocate sistemului de sănătate.

"Un sistem de sănătate rezilient ar trebui să absoarbă şocul unei situaţii de urgenţă, continuând să ofere servicii de sănătate de bună calitate. Avem nevoie de o creştere treptată şi pe termen lung a resurselor alocate sistemului de sănătate. Este foarte important să avem decizii administrative şi de sănătate publică bazate pe abordarea profesională a crizei pandemice. Este nevoie de un dialog permanent şi o abordare incluzivă cu toate părţile interesate din domeniul social şi economic pentru a construi un consens, inclusiv în ceea ce priveşte problema vaccinării. Eliminarea mai eficientă a dezinformării în rândul populaţiei ar trebui să fie o prioritate la nivel european", a adăugat Rafila.

În opinia sa, colaborarea şi sprijinul european, asistenţa tehnică din partea Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor - ECDC şi Biroului Regional al OMS pentru Europa sunt elemente cheie pentru a face faţă pandemiilor.

"Guvernul României sprijină o colaborare şi o coordonare europeană mai profundă pentru răspunsurile la criza de sănătate publică", a arătat ministrul Sănătăţii, potrivit comunicatului citat. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel