Statele NATO, împreună cu mai multe țări partenere, au decis continuarea sprijinului pentru Ucraina.
A treia întâlnire a șefilor apărării din aproape 50 de țări vor extinderea furnizării de arme grele către Ucraina și a pregătirii operaționale a armatei ucrainene.
Invazia Rusiei în Ucraina a fost un moment „de cotitură”, iar Statele Unite și aliații săi trebuie să rămână concentrați în acest conflict, a declarat ministrul american al apărării, Lloyd Austin, la întâlnirea cu aproape alți 50 de miniștrii ai apărării.
Ucraina ar avea nevoie de cel puțin 1.000 de obuziere, 500 de tancuri și 1.000 de drone, printre alte arme grele, a declarat luni consilierul prezidențial Mihailo Podoliak.
Țările occidentale au promis arme standard NATO, dar livrarea lor nu merge atât de repede cum era de sperat, iar Ucraina este pe cale să-și epuizeze stocurile de arme sovietice.
„Nu putem renunța și nu ne putem pierde entuziasmul. Miza este prea mare", a spus Austin la începutul întâlnirii de la Bruxelles.
„Trebuie să ne asigurăm”, a mai spus Austin, că „Ucraina se poate apăra, își poate apăra cetățenii”.
Preşedintele american Joe Biden a anunţat miercuri un nou pachet de ajutor militar destinat Ucrainei, în valoare totală de circa un miliard de dolari.
Acesta cuprinde în special piese de artilerie şi obuze, precum şi rachete anti-navă Harpoon.
Slovacia a decis să predea Ucrainei elicoptere de luptă, iar Canada, Polonia și Țările de Jos au decis să predea noi unități de artilerie.
Șeful Pentagonului a confirmat că Germania a decis să predea Ucrainei trei lansatoare de grenade propulsate de rachete.