Rapperul BG, obligat să obțină aprobarea guvernului SUA pentru toate melodiile viitoare

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data publicării:
| Categorie: Homepage
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Un judecător federal din SUA a respins cererea procurorilor de a interzice artistului BG să promoveze și să glorifice viitoarea violență armată sau omuciderile în melodiile și concertele sale în timp ce este eliberat sub supraveghere, afirmând că o astfel de restricție ar putea încălca dreptul său constituțional la libera exprimare.

Artistul, cunoscut sub numele de BG, trebuie însă să furnizeze guvernului copii ale tuturor melodiilor pe care le scrie de acum înainte, înainte de producția sau promovarea lor. Dacă acestea sunt considerate incompatibile cu obiectivele sale de reabilitare, procurorii ar putea solicita înăsprirea condițiilor de eliberare sub supraveghere, scrie The Guardian.

Decizia mixtă a venit vineri de la judecătorul districtual al SUA, Susie Morgan, în ultimul dezvoltare a unui caz care a provocat discuții despre drepturile unui muzician american la libera exprimare, conform constituției țării, și nevoia acestuia de a se întreține financiar, în contrast cu obligația autorităților federale de a aplica planul de eliberare sub supraveghere pe care l-a acceptat.

Giganți ai industriei muzicale, inclusiv Megan Thee Stallion, Jay-Z, Coldplay și Christina Aguilera, au condamnat practica procurorilor de a folosi versuri de rap ca probe în instanțele penale din SUA, afirmând că aceasta vizează disproporționat artiștii de culoare. Totuși, procurorii nu au renunțat la această tactică, așa cum demonstrează cazul lui BG, al cărui nume legal este Christopher Dorsey.

Dorsey a fost sub controlul ofițerilor de probațiune federali după ce a concertat în Las Vegas, Nevada, împreună cu rapperul Boosie și a lansat un album cu Gucci Mane, nominalizat la Grammy în 2020. Persoanele eliberate sub supraveghere trebuie să evite să se asocieze cu cei care au condamnări anterioare pentru infracțiuni, printre alte condiții.

Procurorii au susținut că Dorsey nu a obținut permisiunea necesară pentru a produce astfel de lucrări și că versurile sale glorificau doi bărbați care ispășesc sentințe pe viață pentru implicare în omucideri legate de trafic de droguri și violență de bandă.

Ofițerii de probațiune au solicitat cu succes arestarea lui Dorsey în martie. Avocații săi au demonstrat că cei care îl monitorizau la un centru de tranziție înainte de eliberarea sub supraveghere i-au acordat permisiunea necesară, iar muzicianul a fost eliberat din custodie pe proprie răspundere.

Dorsey a trebuit să se prezinte în fața instanței în orașul său natal, New Orleans, după ce procurorii au cerut judecătorului Morgan să îi impună să se abțină de la „promovarea și glorificarea viitoarei violențe armate/omuciderilor” și a amenințărilor împotriva celor care cooperează cu poliția în melodii și concerte, printre alte cerințe.

Avocații lui Dorsey, Billy Gibbens și David Chesnoff, au argumentat că impunerea unei astfel de restricții ar echivala cu „o restricție prealabilă neconstituțională a libertății de exprimare”. Într-o hotărâre de cinci pagini, Morgan a spus că Gibbens și Chesnoff „ar putea avea dreptate”, astfel încât a refuzat să impună o astfel de condiție.

Totuși, Morgan a afirmat că preocupările procurorilor cu privire la obiectivele de reabilitare ale lui Dorsey erau „legitime”. Astfel, a cerut ca artistul să prezinte versurile guvernului înainte de a lansa sau promova orice melodii. Dacă acestea sunt considerate „incompatibile cu obiectivele de reabilitare”, procurorii ar putea cere modificarea termenilor de eliberare sub supraveghere.

Judecătorul Morgan a reiterat că Dorsey trebuie să evite să lucreze cu persoane condamnate anterior pentru infracțiuni, cu excepția cazului în care primește permisiunea să facă acest lucru, printre alte condiții speciale. De asemenea, l-a obligat să completeze 400 de ore de muncă în folosul comunității.

BG, cunoscut și ca Baby Gangsta, a făcut parte din grupul Hot Boys de la Cash Money Records, alături de alți rapperi proeminenți din New Orleans, precum Lil Wayne și Juvenile. Un album Hot Boys a debutat în top cinci în 1999.

Dorsey a primit o sentință de 14 ani de închisoare în iulie 2012 după ce a pledat vinovat de posesie ilegală de arme în legătură cu o oprire în trafic din 2009, printre alte acuzații conexe.

El a fost transferat la un centru de tranziție în toamna anului 2023 și, pe 1 februarie, a început o perioadă de doi ani de supraveghere federală în afara centrului.

Speranțele unor fani de muzică că grupul Hot Boys s-ar putea reuni și ar putea performa împreună într-o zi au alimentat interesul publicului în legătură cu arestarea lui Dorsey în martie și consecințele acesteia.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel