O privire în interiorul unei pungi de chipsuri arată cum războiul a făcut unul dintre cele mai elementare produse alimentare să fie mai scumpe.
Războiul din Ucraina a contribuit la un șoc energetic global, ducând la creșterea prețurilor petrolului și benzinei. Deoarece Ucraina este o parte atât de importantă a lanțului global de aprovizionare cu alimente, războiul trimite, de asemenea, prețurile multor mărfuri agricole la maxime istorice.
În orice pungă de chipsuri, cartofii reprezintă aproximativ 60% până la 70% din costul total, a spus Lock, British Snack Co. Uleiul de gătit reprezintă încă 20% până la 25%. Costurile rămase se reduc la aromatizare, gătit și ambalare.
O mare contribuție la creșterea costului cartofului este creșterea costurilor cu îngrășăminte, declanșată, la rândul său, de costurile mai mari ale energiei. Prețurile gazelor naturale din SUA la începutul acestei luni au atins cel mai ridicat nivel din august 2008. Gazul este o materie primă pentru îngrășămintele pe bază de azot. Același gaz este, de asemenea, folosit în majoritatea cazurilor la gătirea chipsurilor.
Costul păstrării cartofilor proaspeți pentru prăjire crește și el, din cauza costurilor cu energia. Cartofii sunt puși în depozite luni de zile după recoltare, fermierii asumându-și povara costurilor.
„Nu este doar o chestiune de a scoate [o recoltă de cartofi] din pământ. De asemenea, îi stochează”, a spus Aidan Wright, analist senior de prețuri la Mintec, o agenție de prețuri a mărfurilor axată pe alimente. „Te gândești la cantitatea de energie electrică necesară pentru a regla temperatura și apoi te gândești și la cât de mult au crescut costurile cu electricitatea. Deci nu este doar o problemă de îngrășăminte.”
De obicei, prețurile mai mari la cartofi oferă stimulente fermierilor să planteze mai mult, dar nu de data aceasta, din cauza costurilor mari, a spus Ben Eborn, un expert în piața cartofilor care publică North American Potato Market News. „Anul acesta este diferit”, a spus el. „Creșterea cu 20% a prețului poate să nu acopere în totalitate creșterea costurilor de producție ale unui cultivator.”
Prețurile uleiului de gătit au crescut și ele. Ucraina este cel mai mare producător mondial de ulei de floarea soarelui, uleiul de prăjit preferat. Livrările au fost aproape oprite. Cumpărătorii au trecut la uleiuri alternative, crescând prețurile. Domnul Lock a spus că obișnuia să cumpere ulei de floarea soarelui pentru 500 de lire sterline, sau aproximativ 624 de dolari, o tonă. Acum plătește mai mult de 2.000 de lire sterline pentru o alternativă, ulei de rapiță.
Uleiul de canola, o formă de ulei de rapiță folosit în mod obișnuit în SUA și Canada, a atins un nivel record de 1.218,60 dolari, aproximativ 901 dolari, la începutul lunii trecute.
Un alt cost în creștere: prețul cutiilor din carton ondulat, folosite pentru a împacheta pungi de chipsuri, a crescut cu 25%, a declarat Amit Pandhi, directorul executiv al Velocity Snack Brands din Los-Angeles, proprietarul mărcii de chip Popchips.
„Multe dintre aceste materii prime provin din materii prime globale”, a spus domnul Pandhi. „Chiar dacă vă aprovizionați pe plan intern, materiile prime provin de pe tot globul.”