Cel puțin 17 uciși de rachetele rusești lângă Odesa.
O rachetă rusă a lovit, vineri dimineață, un bloc de apartamente cu mai multe etaje din orașul Odesa, situat la Marea Neagră, ucigând cel puțin 10 persoane, a declarat un oficial local.
Pe Twitter au apărut imagini de la Odesa care arată că clădirea rezidențială lovită de rachetă a fost aproape complet distrusă. Potrivit ultimelor informații, 18 persoane au murit și peste 30 au fost rănite.
Comandamentul Operațional Sud a raportat că rachetele au fost lansate din zona Mării Negre. Potrivit datelor neoficiale, trei avioane Tu-22 ale Forțelor Aerospațiale Ruse au decolat din regiunea Volgograd și au început să se deplaseze spre Crimeea. După ce au parcurs o distanță de aproximativ 1,2 mii km, trei rachete de tip X au fost lansate de la ele în direcția districtului Bilhorod-Dnistrovsky.
At least 17 people have been killed as a result of a missile strike in #Odesa region. pic.twitter.com/ScTtcfBK8z
— NEXTA (@nexta_tv) July 1, 2022
Numărul morților cauzat de rachetele rusești care au lovit un bloc de apartamente cu nouă etaje și o clădire de stațiune din apropierea portului Ucrainei de la Marea Neagră, Odesa, vineri dimineața, a crescut la 17, în timp ce zeci de cetățeni au fost răniți, au declarat autoritățile ucrainene.
Serviciul de Stat Ucrainean de Urgență a raportat că o rachetă a lovit o clădire din orașul Bilhorod-Dnistrovskyi, ucigând 18 persoane, rănind 30 și provocând un incendiu într-un magazin de lângă clădire.
Purtătorul de cuvânt al administrației regionale, Serhiy Bratchuk , a declarat pentru televiziunea de stat ucraineană că o operațiune de salvare este în desfășurare, deoarece mai multe persoane au fost îngropate sub dărâmăturile clădirii.
O altă rachetă a lovit o localitate din apropierea Odesei, a spus Bratchuk, ucigând cel puțin trei persoane, inclusiv un copil, și rănind pe altul.
Ucraina a început să exporte energie electrică într-un mod semnificativ spre Uniunea Europeană, prin România, a anunţat joi seara preşedintele Volodimir Zelenski, relatează AFP, citat de Agerpres.
S-a făcut un pas important în apropierea noastră de Uniunea Europeană joi, a afirmat preşedintele Ucrainei, ţară a cărei candidatură la UE a fost susţinută săptămâna trecută de Cei 27.
Kievul a început să exporte într-un mod semnificativ energie electrică spre teritoriul UE, spre România, iar aceasta este doar o primă etapă, a spus el într-o videoconferinţă.
Ne pregătim să creştem livrările, a adăugat Zelenski, subliniind că electricitatea ucraineană poate înlocui o parte considerabilă din gazul rusesc consumat de europeni.
Nu este doar o chestiune de venituri din export pentru noi, este o chestiune de securitate pentru întreaga Europă, a insistat el.
Reţeaua de electricitate ucraineană a fost conectată la reţeaua europeană la jumătatea lunii martie, ceea ce ar trebui să ajute ţara să îşi menţină funcţionarea în pofida războiului.
Ucraina a fost sincronizată cu reţeaua electrică rusă până la invadarea sa, la 24 februarie, şi apoi a funcţionat autonom.
De astăzi, Ucraina poate exporta energie electrică spre piaţa UE, a scris joi pe Twitter preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Acest lucru va oferi o sursă suplimentară de energie electrică pentru UE. Şi venituri indispensabile pentru Ucraina. Deci suntem ambele părţi câştigătoare, a menţionat ea.
Ungaria își va accelera programul de dezvoltare a apărării, a declarat vineri prim-ministrul Viktor Orban .
„Trebuie să ne creștem radical capacitățile de apărare”, a spus el la radioul de stat.
El a subliniat că situația se poate schimba, deși frontul de război rusesc părea departe de Ungaria.
El a repetat că războiul din Ucraina vecină ar trebui să se încheie cât mai curând posibil.
Ucraina are acum o „perspectivă europeană foarte clară” în urma deciziei Uniunii Europene de a acorda țării statutul de candidat pentru a adera la bloc, a declarat vineri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen , într-un discurs în fața parlamentului ucrainean.