Moderatorii emisiunii „Bună, România!”, transmisă pe canalul B1 TV, au răbufnit când au citit declarațiile realizate, ieri, de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, la Antena 3, transcrise de DC News.
Răzvan Zamfir a început dialogul spunând că îl „deranjează, în mod direct și cotidian, declarațiile, care vin de parcă eu nu văd zilnic cât de prost merge țara asta prin prisma deciziilor de la Finanțe. Mi se pare stupid și mi se pare că ne este jignită inteligența cu domnul Câciu. Omul ăsta nu ar fi trebuit să ajungă ministru în țara în care m-am născut. Veți spune „oare ce a mai făcut domnul Câciu?” A făcut niște declarații pe care le-au consemnat cei de la DC News, care au avut și răbdarea să îl urmărească. Trebuie decorați pentru răbdarea și nervii consumați!
Domnul Câciu spune așa: „Principiile de construcție a pensiei sunt Bismark. Principiile de finanțare sunt un mix între Beveridge, care înseamnă finanțarea din taxe și din contribuții. Principiile de finanțare sunt diferite de principiile prin care se construiește dreptul la pensie. Dreptul la pensie este una, finanțarea este alta. Unii politicieni au zis că acest sistem se apropie de final, că va colapsa. Nu va colapsa.”
Jurnalistul Răzvan Zamfir a răspuns: „E clar că va colapsa!” Colegul lui, Radu Buzăianu, continuă să îl citeze pe Câciu: „Mai mult decât atât, dacă suntem corecți în societate și plătim toți contribuții, nu ai cum să colapsezi.”
Răzvan Zamfir revine: „Doamne câte prostii poate spune! Deci, în momentul de față, identificăm un copilaș analfabet care a trăit sub o piatră până la cei 4 ani proaspăt împliniți, care îți poate explica de ce sistemul de pensii va colapsa. Deci ăsta nu era un subiect de discuție!”
Radu Buzăianu continuă, la rândul lui, să spună că „aceasta nu este o problemă doar în România, ci e o problemă generală. Speranța de viață a crescut foarte mult, motiv pentru care urmează să fie foarte greu să susții așa ceva. Sistemul ăsta a colapsat. Și natalitatea a scăzut foarte mult, deci este o situație prin care trecem cu toții la nivel mondial.”
Răzvan Zamfir a precizat că „Nu contează cât de corecți suntem noi, nu contează cât de tare plătim contribuții, așa cum arată situația în acest moment, sistemul de pensii va colapsa, ăsta e motivul pentru care crește vârsta de pensionare. Cu o generație în urmă, oamenii se pensionau la 60 de ani. Acum, bărbații se pensionează la 65 de ani. În cel mai fericit caz, în următorii 10 ani, se vor pensiona la 70 de ani. Sistemul ăsta de pensii nu este sustenabil, nu știu cine l-a prostit pe domnul Câciu. Sper că l-a prostit cineva și că nu a fost de la bun început în starea asta.
Haideți să îi citim întreaga declarație ca să fiți uluiți de lipsa de informație pe care o are un om care încasează salariul de ministru: „Un element care a fost adus în discuție în analizele pe care le-am făcut și în discuțiile cu mediul de afaceri, recunoscute de mediul de afaceri, noi avem 1,5 milioane de persoane care sunt ocupate în alte forme, ei sunt lucrători practic, dar în alte forme permise de Codul Fiscal. Nimeni n-a lucrat ilicit, dar nu plătea contribuții. Și atunci evident că ai un deficit mai mare sau acest Beveridge care trebuie să îți vină din taxe de la toți pentru pilonul 1 de pensii deranjează. Haideți să plătim toți aceste constribuții!”.
Domnule Câciu, matale trebuie să plătești câte 3-4 contribuții pentru declarația asta, ca să te speli, dar nici apa Iordanului nu te mai curăță după ce ai avut acest delir. Trăiești cu senzația, domnule Câciu, că sistemul ăsta de pensii mai poate fi salvat? Hai să îi arătăm demografia României, să vadă omul ăsta că nu mai există suficienți români care să plătească pensiile. Pe ce planetă trăiește Câciu? Cine i-a numărat lui pe degete pensionarii și angajații? Ce vrea el să spună aici? Să nu mai existe Persoane Fizice Autorizate, să nu mai existe drepturi de autor? Ce vrea el, să băgăm carte de muncă toți, indiferent de profesia pe care o avem? El îi făcea pe alții babuini.”
Radu Buzăianu i-a răspuns colegului său afirmând că „așa gândește domnul Câciu, ăsta e nivelul lui de a ne reprezenta, problema este că, din când în când, începe să vorbească. Altfel, dacă stă și tace, parcă are așa o suspiciune în privire, tot timpul are o stare de suspiciune, pare că se întreabă mereu „Oare care e șmecheria? Ăștia vor să mă prindă cu ceva! Ăștia și-au dat seama că nu mă pricep!”. Deci tot timpul așa pare. El vrea să ofere senzația că știe folosind tot timpul termeni din aceștia, gen „Beveridge”. I-a spus cineva ce înseamnă acest termen...”
Mai e ceva ce mi se pare spectaculos, modul în care folosesc ei acest termen „ajustare fiscală”. Stau și mă gândesc dacă nu cumva e cam la fel cu ceea ce spune Vladimir Putin, că el are „operațiune specială”, nu război. „Ajustare fiscală”, deci au găsit această sintagmă cu care defilează. E a zecea oară când îl aud pe domnul acesta, Câciu, cu ”ajustarea fiscală”. El așa crede că o rezolvă... ”domnule, a fost doar o mică ajustare fiscală”.
Problema este cum o rezolvăm noi cu el, domnule Zamfir? Cum o rezolvăm noi cu omul ăsta, pentru că trebuie să îl ducem în spate?”
„Cum, după evaluarea miniștrilor, tu îl mai ai în funcție pe Câciu, care face trimitere la Bismarck? Nu ești cu niciun minut mai inteligent decât oricine din această lume pentru că ți-a spus cineva cine a instaurat sistemul acesta de pensii. Faptul că, într-o declarație ministerială, invoci acest artificiu, așa, de cultură generală, demonstrează că ai descoperit recent. I-a spus cineva, că probabil, el fiind disperat, îngropat în hârtii, alături de consilieri, a răbufnit și a întrebat cine dr#cu a inventat sistemul ăsta. Poate i-a zis un consilier că Bismarck. El a auzit, a făcut ochii mari, apoi a zis „mamă, pe asta trebuie să o zic, crezi că o știe lumea?”.
Uite cum a formulat el, că eu cred că nu știe care e problema cu Bismarck: „Principiile de construcție a pensiei sunt Bismarck.” El nu cred că și-a dat seama cine e Bismarck, cred că i-a zis cineva „ăstea sunt principii Bismarck”, iar el o fi crezut că ăstea sunt principii Bismarck cum sunt ăia pantofi sport Adidas. El credea că e un brand.
Domnule Buzăianu, nu poți crede, după ce ai avut aceea perioadă de boom a natalității, generată de decretul comunist, că tu poți fi în stare, în declin demografic și cu cel mai mare exod al unei țări europene, să acoperi, din rândul celor care contribuie, drepturile de pensie ale celor care s-au născut în perioada respectivă.”, a încheiat Răzvan Zamfir.