Potrivit președintelui INS, Tudorel Andrei, recensământul este 100% informatizat, strategia fiind stabilită înainte de a debuta pandemia de coronavirus.
”Este un chestionar construit pe câteva secțiuni privind gospodăria, dotarea locuinței, caracteristicile persoanei, cu informațiile clasice legate de nivelul de instruire” a spus președintele INS, într-o intervenție la Digi24.
Acesta a adăugat că sunt și câteva informații opționale, la care persoanele nu sunt obligate să răspundă. ”Sunt informații privind limba maternă, religia și etnia, care sunt pe libera declarație a fiecărei persoane”.
Tudorel Andrei a opinat că recensământul este foarte important pentru România din mai multe perspective.
În primul rând, rezultatele acestuia vor duce la ierarhizarea României la nivel UE, din punctul de vedere al populației.
”În acest moment suntem pe locul 6, la nivelul Uniunii Europene, ca populație. Din păcate, evoluțiile demografice din următorii 10 ani e posibil să ne coboare pe un loc 7”, a prognozat șeful INS.
În prezent, România este pe locul 6 ca număr de locuitori, în fața Olandei care are 17,4 milioane de locuitori.
”Dacă vom merge pe acelaşi trend, în 2030 vom avea 17,8 milioane de persoane şi vom trece pe locul 7. Olandezii sau Ţările de jos vor veni pe locul 6, cu 17,9 milioane de persoane”, declara Tudorel Andrei, la sfârșitul anului trecut.
De asemenea, pe baza datelor integrate de recensământ, autoritățile locale vor putea accesa anumite fonduri.
”Din păcate, în raport cu ultimul recensământ, populația României va scădea cu un milion. La ultimul recensământ am avut 20,1 milioane. După estimările noastre, populația rezidentă va fi de 19,1 milioane după acest recensământ”, a subliniat Tudorel Andrei.
”În următoarele zile va fi disponibilă și platforma, dar ea va fi disponibilă cetățeanului din 14 martie, când începe autorecenzarea.
Avem două etape pentru culegerea datelor de la cetățeni: 14 martie-15 mai este partea de autorecenzare. Există a două etapă de intrare în teren, în perioada 16 mai - 17 iunie, când operatorii vor merge pe teren cu tabletă”.
Directorul INS a declarat că speră la un procent de autorecenzare care să depășească 35%.
Acesta a mai spus că există prevăzute și sancțiuni, dar că își dorește ”o abordare pozitivă” de tipul zilei libere. Dovada completării formularului se va genera automat în platformă, iar salariații care s-au autorecenzat vor putea solicita angajatorului acordarea unei zile libere plătite.
În privința localităților izolate din România, șeful INS a subliniat că există operatori trimiși pe teren pentru a convinge populația să se autorecenzeze. ”Am prevăzut operatori de teren, car vin să stimuleze participarea la completarea chestionarului în online”
În chestionar există și o întrebare legată pandemia de coronavirus. ”Am dorit să aflăm care a fost starea de spirit, impactul pandemiei asupra cetățenilor”.