Banca Centrală Europeană a făcut un apel de ultim moment către bănci.
Banca Centrală Europeană cere creditorilor să-şi revizuiască proiecţiile privind capitalul, ţinând cont că probabil va fi o iarnă dificilă, a afirmat luni Andrea Enria, preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, transmite Reuters, conform Agerpres.
Băncile şi-au construit un nivel ridicat de capital în ultimii ani şi ar urma să beneficieze de majorările dobânzilor, dar o recesiune aproape sigură şi costurile ridicate ale energiei ar urma să afecteze părţi din acest sector.
"Cerem băncilor să analizeze expunerea lor la sectoare care sunt în mod special dependente de energie şi fragile la şocurile din domeniul energiei", a declarat oficialul BCE la o conferinţă la Bruxelles.
”Deci, cerem băncilor să-şi revizuiască proiecţiile privind capitalul, conform unui scenariu sever, nefavorabil, şi vom analiza împreună problema capitalului”, a apreciat Enria.
La ultimele două reuniuni, Banca Centrală Europeană a majorat combinat dobânda cu 125 puncte de bază şi anul acesta sunt estimate noi creşteri, în ceea ce ar fi cel mai agresiv ciclu de înăsprire a politicii monetare din istoria instituţiei.
Enria a atras atenţia că sunt în mod special expuse firmele implicate în finanţarea sectorului imobiliar şi în creditele de consum.
Riscul unei recesiuni în zona euro a atins cel mai ridicat nivel de după luna iulie 2020, pe fondul înmulţirii îngrijorărilor că o criză energetică la iarnă va conduce la o diminuare a activităţii economice.
Economiştii estimează că există o probabilitate de 80% pentru două trimestre consecutive de contracţie economică, în creştere faţă de 60% în sondajul precedent. Germania, cea mai mare economie a Europei şi cea mai expusă ţară la reducerea livrărilor de gaze, ar putea să se contracte încă din trimestrul al treilea.
Gospodăriile şi companiile din Europa se pregătesc pentru posibilitatea raţionalizării energiei după ce Rusia a redus livrările de gaze spre regiune şi în paralel se luptă cu o inflaţie record şi alte blocaje de aprovizionare. Sondajele privind activitatea în sectorul de business arată că aceasta a început să se contracte încă din luna iulie şi există puţine semnale de îmbunătăţire pe termen scurt.
Chiar dacă oficialii BCE prognozează că economia zonei euro va stagna doar, dar nu se va contracta, au tras totuşi un semnal de alarmă asupra creşterii economice şi prognozei de inflaţie în regiune. Preşedintele BCE, Christine Lagarde şi colegii săi au justificat majorarea semnificativă a dobânzilor prin hotărârea de a ţine sub control creşterea preţurilor, însă economiştii consideră că timpul a expirat pentru a lua astfel de măsuri.
În același timp, Banca Reglementelor Internaţionale (BRI) a cerut marilor economii acest lucru, în ciuda riscurilor. Deşi recesiunea şi riscurile legate de datorii sunt în creştere, reducerea inflaţiei pe plan global rămâne prioritară. Citește continuarea aici