Care este "regele condimentelor" și ce beneficii are pentru sănătate.
De mii de ani, piperul negru a fost un ingredient de bază în întreaga lume. Adesea denumit "regele condimentelor", acesta provine din fructul uscat, necopt, al plantei indiene Piper nigrum. Atât boabele întregi de piper negru, cât și piperul negru măcinat sunt utilizate în mod obișnuit în bucătărie.
Pe lângă faptul că adaugă aromă alimentelor, piperul negru poate acționa ca un antioxidant și oferă o varietate de beneficii pentru sănătate.
Compușii din piperul negru, în special ingredientul său activ piperina, pot proteja împotriva deteriorării celulelor, pot îmbunătăți absorbția nutrienților și pot ajuta problemele digestive.
Mai multe studii arată că piperul negru acționează ca un antioxidant în corpul dumneavoastră.
Antioxidanții sunt compuși care luptă împotriva daunelor celulare cauzate de molecule instabile numite radicali liberi.
Radicalii liberi se formează ca urmare a unei alimentații necorespunzătoare, a expunerii la soare, a fumatului, a poluanților și multe altele.
Un studiu în eprubetă a constatat că extractele de piper negru au fost capabile să reziste la peste 93% din daunele provocate de radicalii liberi pe care oamenii de știință le-au stimulat într-un preparat de grăsime.
Un alt studiu efectuat pe șobolani cu o dietă bogată în grăsimi a observat că tratamentul cu piper negru și piperină a scăzut nivelul radicalilor liberi la cantități similare cu cele de la șobolanii hrăniți cu o dietă normală.
În cele din urmă, un studiu în eprubetă pe celule canceroase umane a observat că extractele de piper negru au fost capabile să oprească până la 85% din daunele celulare asociate cu dezvoltarea cancerului.
Alături de piperină, piperul negru conține și alți compuși antiinflamatori - inclusiv uleiurile esențiale limonen și beta-cariofilen - care pot proteja împotriva inflamației, a leziunilor celulare și a bolilor.
Deși efectele antioxidante ale piperului negru sunt promițătoare, cercetările sunt în prezent limitate la studii în eprubetă și pe animale.
Piperul negru poate spori absorbția și funcția anumitor nutrienți și compuși benefici.
În special, acesta poate îmbunătăți absorbția curcuminei - ingredientul activ din popularul condiment antiinflamator turmeric.
Cercetările arată că piperul negru poate îmbunătăți absorbția beta-carotenului - un compus care se găsește în legume și fructe și pe care organismul îl transformă în vitamina A.
Beta-carotenul funcționează ca un antioxidant puternic care poate combate deteriorarea celulară, prevenind astfel afecțiuni precum bolile de inimă.
Un studiu de 14 zile la adulți sănătoși a constatat că administrarea a 15 mg de beta-caroten cu 5 mg de piperină a crescut substanțial nivelul de beta-caroten în sânge, comparativ cu administrarea de beta-caroten singur.
Piperul negru poate favoriza buna funcționare a stomacului.
Mai exact, consumul de piper negru poate stimula eliberarea de enzime în pancreas și intestine care ajută la digerarea grăsimilor și a carbohidraților.
Studiile pe animale arată că piperul negru poate preveni, de asemenea, diareea prin inhibarea spasmelor musculare din tractul dumneavoastră digestiv și prin încetinirea digestiei alimentelor.
Datorită efectelor sale pozitive asupra funcției stomacale, piperul negru poate fi util pentru cei cu digestie deficitară și diaree. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări la om.
Piperul negru este considerat sigur pentru consumul uman în cantitățile tipice utilizate în alimentație și gătit.
Piperul negru poate favoriza absorbția și disponibilitatea unor medicamente, inclusiv a antihistaminicelor utilizate pentru ameliorarea simptomelor de alergie.
Deși acest lucru poate fi util pentru medicamentele care sunt slab absorbite, poate duce, de asemenea, la o absorbție periculos de mare a altora.
Dacă sunteți interesat să vă măriți aportul de piper negru sau să luați suplimente de piperină, asigurați-vă că vă consultați cu furnizorul de servicii medicale cu privire la posibilele interacțiuni medicamentoase.