Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a făcut apel către ţările lumii să respecte tradiţionalul Armistiţiu Olimpic cu ocazia Jocurilor de la Paris.
Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a făcut apel marţi către ţările lumii să respecte tradiţionalul Armistiţiu Olimpic cu ocazia Jocurilor de la Paris, din vara viitoare, o rezoluţie simbolică pe care Rusia a criticat-o, denunţând ”interferenţe politice” în sport, informează AFP, citat de Agerpres.
Astfel, rezoluţia, adoptată cu 118 voturi pentru, niciunul împotrivă şi două abţineri (Rusia şi Siria), solicită statelor membre ”să respecte Armistiţiul Olimpic individual şi colectiv”, începând cu a şaptea zi înainte de începerea Jocurilor Olimpice de la Paris (26 iulie - 11 august 2024) şi până în a şaptea zi după încheierea Jocurilor Paralimpice (28 august - 8 septembrie 2024).
Textul pregătit de Franţa subliniază, de asemenea, ”importanţa cooperării dintre statele membre pentru aplicarea valorilor Armistiţiului Olimpic în întreaga lume”.
”Nu-mi amintesc o lume nevoită să facă faţă atâtor confruntări, divizări şi polarizare”, a comentat Thomas Bach, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), la ONU, făcând apel la ”transmiterea unui mesaj fără echivoc lumii: da, putem să ne unim chiar şi în vremuri de războaie şi crize”.
”Jocurile au o valoare extrem de inspirantă ca exemplu, deoarece arată mai degrabă ceea ce avem în comun decât ceea ce ne desparte", a spus la rândul său Tony Estanguet, conducătorul comitetului de organizare Paris-2024.
Inspirat de tradiţia antică greacă ”ekecheiria”, care impunea încetarea oricăror ostilităţi în timpul Jocurilor Olimpice antice, acest Armistiţiu Olimpic a fost reintrodus de ONU în 1992, în urma unei iniţiative a CIO.
Adoptat în general prin consens, la fiecare doi ani, înaintea Jocurilor de iarnă şi de vară, armistiţiul nu este întotdeauna respectat.
Astfel, CIO consideră invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 drept o încălcare a Armistiţiului Olimpic legat de JO de iarnă din 2022 de la Beijing şi, prin urmare, a recomandat federaţiilor sportive internaţionale să interzică desfăşurarea competiţiilor pe teritoriul Rusiei şi să interzică orice simbol rusesc - imn sau drapel. Dar încă nu a luat o decizie în privinţa Jocurilor Olimpice.
Vezi și: Se schimbă textul Cartei Olimpice. CIO vrea să garanteze libertatea de exprimare a sportivilor