Plăcinta de dovleac este un preparat perfect de savurat toamna.
Pentru aluat:
Pentru umplutură:
Pentru început, trebuie să pregătim umplutura, deoarece are nevoie de timp de răcire. Dovleacul ras îl amestecăm cu cele două feluri de zahăr și ulei, apoi îl călim în jur de cinci minute, la foc mic spre mediu, în uleiul încins.
Luăm de pe foc, adăugăm scorțișoara și amestecăm până se omogenizează compoziția. Lăsăm dovleacul să se răcească.
În acest timp, pregătim foile. Punem într-un vas încăpător făina, adăugăm sarea, apoi oul bătut.
Turnăm apă călduță amestecată cu ulei și oțet și începem să frământăm aluatul. Când acesta se leagă și devine neted, îl luam și îl trântim de masă, de câteva ori.
Punem pe fiecare bucată de aluat ulei, pe ambele părți, cât să băltească pe el, apoi întindem cu un sucitor sau o merdenea. Întindem întâi o formă rotundă, lăsăm 10 minute să se odihnească, apoi continuăm să întindem cu sucitorul și mâna până obținem o foița subțire.
Există o tehnică specială, ce vine cu experiență. Cu cât mai multe foi întindem, cu atât ne prindem cum putem trage cu o mâna pusă sub aluat, ușor, astfel încât să nu îl rupem.
Dacă este nevoie, mai punem ulei în timp ce facem acest lucru.
Presăram un sfert din cantitatea de dovleac călit pe fiecare aluat întins.
Rulăm plăcinta și strângem la capete, apoi mutăm cu grijă în tavă, cu partea în care am încheiat de rulat în jos.
Ca să nu există riscul ca foaia să se rupă, le mutăm în tavă rotindu-le de pe planșă de lucru, direct pe hârtia de copt.
Coacem plăcintele țărănești cu dovleac în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 35-40 minute sau până acestea prind o culoare frumoasă, arămie.
Le scoatem din cuptor când sunt gata și le ungem cu un cub de unt, apoi presăram zahăr pudra. Este o rețetă perfectă de desert, mai ales datorită faptului că dovleacul este leguma vedetă a toamnei. Poftă bună!