Un grup de roboți umanoizi dotați cu inteligență artificială a vorbit în cadrul unei conferințe a Națiunilor Unite, iar mesajul transmis a fost că aceștia ar putea, în cele din urmă, să conducă lumea mai bine decât oamenii.
Dar roboții au spus că, în opinia lor, oamenii ar trebui să procedeze cu prudență atunci când îmbrățișează potențialul de dezvoltare rapidă al inteligenței artificiale și au recunoscut că nu pot, încă, să înțeleagă corect emoțiile umane.
Unii dintre cei mai avansați roboți umanoizi au participat la Summitul global AI for Good al Națiunilor Unite de la Geneva, alăturându-se celor aproximativ 3.000 de experți în domeniu pentru a încerca să exploateze puterea inteligenței artificiale și să o canalizeze pentru a o folosi în rezolvarea unora dintre cele mai presante probleme ale lumii, cum ar fi schimbările climatice, foametea și asistența socială, relatează AFP.
"Ce tensiune tăcută", a spus un robot înainte de începerea conferinței de presă, citind sala.
Întrebată dacă ar putea fi lideri mai buni, având în vedere capacitatea oamenilor de a face erori și judecăți greșite, Sophia, dezvoltată de Hanson Robotics, a fost clară: "Roboții umanoizi au potențialul de a conduce cu un nivel mai mare de eficiență și eficacitate decât liderii umani", a declarat aceasta și a continuat spunând că: "Nu avem aceleași prejudecăți sau emoții care uneori pot întuneca procesul de luare a deciziilor și putem procesa rapid cantități mari de date pentru a lua cele mai bune decizii”.
Androidul a mai spus că: "Omul și IA dacă ar lucra împreună ar putea crea o sinergie eficientă. AI poate furniza date imparțiale, în timp ce oamenii pot oferi inteligența emoțională și creativitatea pentru a lua cele mai bune decizii. Împreună, putem realiza lucruri mărețe”, a mai explicat Sophia.
Încrederea în roboți "se câștigă, nu se oferă”
Șefa International Telecommunication Union (ITU), Doreen Bogdan-Martin, i-a avertizat pe delegați că AI ar putea sfârși într-un scenariu de coșmar, în care milioane de locuri de muncă sunt puse în pericol, iar progresele necontrolate duc la tulburări sociale, instabilitate geopolitică și disparități economice de nedescris.
Ameca, un alt robot care este doar un cap foarte realist dotat cu inteligență artificială, a declarat că depinde de modul în care este implementată inteligența artificială: "Ar trebui să fim precauți, dar și entuziasmați de potențialul acestor tehnologii de a ne îmbunătăți viața în multe feluri", a spus robotul.
Întrebat dacă oamenii pot avea cu adevărat încredere în mașini, acesta a răspuns: "Încrederea se câștigă, nu se oferă... este important să construim încrederea prin transparență".
În ceea ce privește faptul dacă ar minți vreodată, robotul a adăugat: "Nimeni nu poate ști asta cu siguranță, dar pot promite că voi fi întotdeauna cinstit și sincer cu voi".
Tema privind necesitatea unei reglementări globale a capacităților roboților, a împărțita panelul, chiar dacă acest lucru le-ar putea limita potențialul.
"Nu cred în limitări, ci doar în oportunități", a spus Desdemona, care cântă în trupa Jam Galaxy Band.
Artistul robot Ai-Da a spus că mulți oameni pledează pentru reglementarea AI, "și sunt de acord. Ar trebui să fim precauți în ceea ce privește dezvoltarea viitoare a IA. Este nevoie de o discuție urgentă acum, dar și în viitor".