România, evaluată de FMI. Apetitul pentru investiţii, afectat. Coşea: Rapoartele trebuie luate în seamă. Acţionează ca un fel de rating

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Economie
Mircea Coșea
EXCLUSIV
Mircea Coșea

FMI va demara un proces de analiză a economiei românești. Profesorul de economie Mircea Coşea avertizează că acest lucru va afecta apetitul pentru investiţii. 

Fondul Monetar Internaţional intenționează să facă o radiografie a economiei românești și va avea discuții cu autorităţile naționale ”despre politicile şi evoluţiile economice”.

Analistul economic Mircea Coșea se declară destul de sceptic cu privire la rezultatele evaluării FMI.

În opinia sa, instituția financiară ar trebui să se focalizeze mai mult pe soluții, pentru a ajuta statele să evite o posibilă recesiune economică.

”Eu am început să am rezerve față de aceste analize ale FMI, care este destul de mult tributar unor metode foarte simpliste de evaluare economică.

Nu remarc nici acum, cu mici excepții, o adaptare (a FMI - n.r.) la noile condiții. Sunt doar niște atenționări pe care le face, fără să ne spună exact dacă există și posibilitatea ca să evităm aceste drumuri, care, după părerea FMI, duc într-o situație destul de nefavorabilă pentru economia mondială, de la recesiune, până la lucruri și mai grave, explică Mircea Coșea.

Raportul, important pentru investitori

Expertul în economie arată că rezultatele analizei FMI au rolul de a completa tabloul privind situația economică a României.

Totuși, acesta subliniază că instituția financiară internațională ar trebui să vină cu ”analize mai profunde pe probleme ce țin de parcursul economiei mondiale. Acum aș fi așteptat o schemă simplă de politici de atenuare a efectelor crizei și de evitare a acelui drum despre care ni se spune că mergem spre recesiune”.

Coșea arată că raportul FMI va influența poziția României în ansamblul economico-financiar regional, atrăgând atenția asupra riscului ca un raport defavorabil să funcționeze ca o sperietoare pentru investitori.

”Lumea este încă sub impresia geniului analitic pe care aceste instituții financiare îl au asupra lumii și (raportul FMI n.r.) acționează ca un fel de rating.

Astfel, imaginea pe care cineva și-o face despre o țară, economia și parcursul ei trece neapărat și prin analizele pe care le face FMI și Banca Mondială. Prestigiul instituțiilor este la o cotă înaltă, iar analiștii și investitorii se uită la modul în care evaluează aceste instituții economia unor țări, așa încât rapoartele acestor organisme internaționale trebuie luate în seamă, pentru că influențează apetitul pentru investiții, arată analistul economic.

Trebuie spus că în prezent, România nu are în derulare un acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional, însă instituţia financiară evaluează anual evoluţia economiei româneşti, în baza consultărilor pe Articolul IV.

Echipa FMI va discuta cu autorităţile române despre politicile şi evoluţiile economice. Vor fi organizate întâlniri cu oficiali de la Ministerul Finanţelor, Banca Naţională a României, alte agenţii guvernamentale, precum şi cu reprezentanţi din sectorul privat şi ONG-uri", se arată într-un comunicat al instituţiei financiare, remis Agerpres.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel