Românii au tăiat din bugetul alocat pentru filme şi piese de teatru

radiodcnews Team |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală (INCFC) a lansat Barometrul de Consum Cultural 2022.

Cercetarea care examinează modificările în practicile de consum cultural și explorează conexiunea dintre cultură și democrație a fost prezentată în cadrul celei de-a XXXIII-a ediții a Festivalului Național de Teatru (FNT).

Potrivit autorilor, Barometrul de Consum Cultural 2022 evaluează evoluțiile înregistrate în privința obiceiurilor de consum cultural, punând un accent deosebit asupra caracteristicilor acestora în rândul tinerilor, și analizează, pentru prima oară în România, relația dintre cultură și democrație.

Datele prezentate confirmă tendințele identificate în timpul pandemiei, cu accent pe direcția predominantă a consumului cultural către mediul online și în spațiile private.

Astfel, potrivit barometrului, în ceea ce privește consumul cultural în spațiul public, impactul pandemiei este semnificativ, singura creștere înregistrată fiind cu 14 puncte procentuale pentru vizitarea monumentelor istorice sau a siturilor arheologice, cel puțin o dată pe an (59% dintre respondenți în 2022, față de 45% în 2019).

Scăderile notate în consumul cultural public includ: participarea la spectacole de teatru, care a scăzut de la 29% în 2019 la 20% în 2022, vizionarea de filme la cinematograf, care a scăzut de la 35% în 2019 la 26% în 2022, vizitele la bibliotecă pentru citit sau împrumutat cărți, care au scăzut de la 28% în 2019 la 17% în 2022, și vizitarea muzeelor, expozițiilor sau galeriilor de artă, care a scăzut de la 38% în 2019 la 30% în 2022.

Un alt aspect semnalat este și creșterea bariereleor în consumul cultural în spațiul public, care afectează toate categoriile de consumatori, în afară de contextul pandemic.

"Barierele identificate ca fiind în creştere în ultimii ani şi accentuate după perioada pandemiei sunt barierele de receptare a culturii, iar soluţiile de înlăturare a acestora includ creşterea interesului pentru cultură şi a înţelegerii produselor culturale şi a creaţiilor artistice, printr-o educare susţinută a copiilor şi tinerilor, dar şi a adulţilor", se precizează în document.

Studiul analizează în capitole ample şi activităţile culturale din spaţiul non-public, activităţile practicate pe internet, precum şi legătura dintre practicile de consum cultural şi participarea democratică.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel