Un judecător britanic a decis că actorul trebuie să plătească o taxă considerabilă după ce a clasificat greșit veniturile sale reziduale ca fiind active de capital, în loc de venituri.
Rupert Grint se confruntă cu o factură fiscală substanțială după ce a pierdut procesul împotriva autorităților fiscale britanice, care au susținut că actorul a folosit o portiță fiscală similară cu cea utilizată anterior de The Beatles pentru a-și reduce plățile de taxe.
Judecătorul a hotărât că actorul din seria Harry Potter, în vârstă de 36 de ani, trebuie să plătească 1,8 milioane de lire sterline (aproximativ 2,3 milioane de dolari) către His Majesty's Revenue and Customs (HMRC), agenția fiscală din Regatul Unit, după ce a clasificat incorect plățile reziduale din seria de filme ca active de capital în loc de venituri, potrivit Associated Press.
Conform informațiilor, HMRC a început să investigheze declarația fiscală a lui Grint din 2012 în 2019, susținând că actorul a clasificat greșit suma de 4,5 milioane de lire sterline provenită din vânzările de DVD-uri Harry Potter, difuzările TV, drepturile de streaming și alte surse, încercând să plătească o rată de impozitare mai mică. În Regatul Unit, veniturile sunt supuse unei rate de impozitare mult mai ridicate decât activele de capital.
Publicația The Telegraph a raportat că Grint a înființat compania Clay 10 Limited în 2011 și a vândut drepturile sale reziduale către companie ca active de capital. Potrivit unui document obținut de publicație, compania avea active nete de peste 27 de milioane de lire sterline (aproximativ 34 de milioane de dolari) în martie 2023.
Avocații lui Grint au contestat decizia inițială, dar săptămâna aceasta, un judecător a decis în favoarea HMRC, obligând actorul să plătească taxele restante. În timpul procesului, HMRC a citat „clauza Beatles”, comparând portița fiscală cu o strategie utilizată de formația The Beatles în anii 1960, când au format o companie și au vândut drepturile asupra muzicii lor pentru a plăti impozit pe câștiguri de capital, în loc de impozit pe venit.
Judecătorul Harriet Morgan a declarat că veniturile reziduale ale lui Grint „își derivă în mare măsură valoarea din activitățile lui Rupert Grint” și, prin urmare, „sunt impozabile ca venituri.” Morgan a fost de acord și cu afirmațiile lui Grint conform cărora acesta a lăsat majoritatea problemelor financiare în seama tatălui său, Nigel, și a contabililor, și nu a cunoscut amploarea situației.
„Și-a pus încrederea în tatăl său și în contabili pentru a se ocupa de afacerile sale financiare,” a spus Morgan, conform The Telegraph. Actorul a apărut în toate cele opt filme Harry Potter între 2001 și 2011 în rolul lui Ron Weasley. Potrivit AP, acesta ar fi câștigat aproximativ 24 de milioane de lire sterline (30 de milioane de dolari) din franciză.
De la încheierea seriei cu al doilea film Deathly Hallows, Grint a apărut în mai multe proiecte de film și televiziune, inclusiv în Knock at the Cabin al lui M. Night Shyamalan, Servant, Cabinet of Curiosities al lui Guillermo del Toro și Moonwalkers din 2015.
Potrivit AP, acesta nu este primul caz fiscal pierdut de Grint în fața guvernului britanic. În 2019, actorul a pierdut și o altă bătălie juridică legată de o rambursare de taxe în valoare de 1 milion de lire sterline.