Guvernele europene se tem că Moscova ar putea tăia gazele tot mai des din cauza sancțiunilor occidentale.
Rusia a oprit miercuri fluxul de gaz prin cea mai mare conductă din Europa, intensificând războiul economic dintre Moscova și Bruxelles și ridicând posibilitatea recesiunii și raționalizării energetice în unele dintre cele mai bogate țări din Europa
Fluxul a scăzut la zero în Nord Stream 1, care se îndreaptă spre Germania prin Marea Baltică, arată datele de la punctul de intrare al Nord Stream în rețeaua germană de gaze.
Nu va exista gaz pentru Germania între ora 3 a.m. CET de miercuri și la primele ore ale zilei de sâmbătă (3 septembrie), a anunțat Gazprom din Rusia.
Guvernele europene se tem că Moscova ar putea prelungi această perioadă din cauza sancțiunilor occidentale impuse după invadarea Ucrainei și cred că președintele rus Vladimir Putin folosește energia ca armă de război.
Restricții suplimentare privind aprovizionarea cu gaze europene ar exacerba o criză energetică care a înregistrat deja o creștere a prețurilor angro la gaze cu peste 400% din august anul trecut, creând o criză a costului vieții pentru consumatori și îngreunând companiile să facă afaceri și forțând guvernele să cheltuiți miliarde pentru a ușura povara.
Moscova, care a redus deja furnizarea prin Nord Stream cu 1 la 40 la sută din capacitate în iunie și la 20 la sută în iulie, dă vina pe problemele de întreținere și pe sancțiunile despre care spune că împiedică returnarea și instalarea echipamentelor.
Gazprom a anunțat că ultima mișcare este necesară pentru a menține singurul compresor rămas din conductă.
O echipă de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică a părăsit Kievul în această dimineață pentru a călători la centrala nucleară Zaporizhia din estul Ucrainei, scrie Reuters.
Aceștia vor inspecta deteriorarea instalației și vor evalua siguranța și practicile de lucru.
Există temeri că ar putea exista o scurgere de radiații la centrala nucleară din cauza bombardamentelor puternice din apropiere. Ucraina și Rusia se acuză reciproc de atacuri.
Oamenii care locuiesc în apropiere au primit tablete de iod în caz de accident.
Rusia controlează instalația, iar accesul la o echipă de inspectori nucleari a fost în sfârșit acordat după câteva zile de negocieri. Multe țări occidentale au cerut demilitarizarea zonei din jurul centralei electrice.