Rusia este aproape de un default tehnic. Viziunea Moscovei este complet diferită: ”Cunoscătorii înțeleg că nu este deloc un default”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Economie

Federația Rusă este aproape să declare o incapacitate tehnică de plată a datoriei externe, scrie Bloomberg.

Duminică, 26 iunie, expiră termenul de plată a împrumutului în valoare de 100 milioane dolari.

În aceste condiții, după impunerea sancțiunilor, Rusia nu mai poate face plăți în dolari.

Deși este o lovitură serioasă de imagine pentru Putin, intrarea în incapacitate tehnică de plată ar avea puține consecințe practice imediate pentru Rusia.

Potrivit Ministerului rus de Finanțe, acesta plătește integral datoria în ruble. Cu toate acestea, banca europeană Euroclear, prin care se fac plățile, nu le poate converti în valută sursă, deci creditorul nu le primește.

Plata urma să fie făcută pe 27 mai, dar împrumutatul mai are la dispoziție încă 30 de zile pentru a rambursa datoria cu întârziere. Dacă după nici în această perioadă creditorul nu primește plata, împrumutatul poate fi declarat în stare de nerambursare tehnică. Dacă se întâmplă acest lucru, va fi prima implicită a Rusiei din 1998.

la începutul lunii iunie, ultimele plăți pentru euroobligațiuni rusești au fost blocate în depozitul Euroclear Bank pe drumul către investitorii străini.

Rusia are banii și este dispusă să plătească, dar sancțiunile fac imposibilă obținerea plăților către creditorii internaționali.

Ministrul rus de Finanțe a calificat situația „o farsă”. ”Toți cunoscătorii înțeleg că aceasta nu este deloc un default”, spune Anton Siluanov ministrul rus de finanțe,

Guvernul rus a spus că dorește să facă toate plățile la timp și până acum a reușit. Aproximativ 40 de miliarde de dolari din datoriile Rusiei sunt exprimate în dolari sau euro, aproximativ jumătate fiind deținute în afara țării, scrie și BBC.

„Nu au reușit”, spune Jay Auslander, un avocat american care a lucrat la multe cazuri de datorii guvernamentale. „Și probabilitatea covârșitoare este că nu vor putea (să plătească n.r.).”

”Dacă acești bani nu au sosit în termen de 30 de zile de la data scadenței, adică duminică seara, va fi considerat un default”, mai spune acesta.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel