Locuitorii din zonă explică pentru The Guardian ce se poate întâmpla dacă rușii decid să înainteze spre Kaliningrad.
Măsura Lituaniei de a interzice tranzitul mărfurilor supuse sancțiunilor către exclava Kaliningrad a declanșat reacția agresivă a moscovei.
Fâșia de pământ, care se întinde de-a lungul frontierei lituano-polone și face legătura între Belarus și enclava rusă Kaliningrad, va fi prima lovită dacă Putin va decide extinderea războiului.
Stefan Bilas este un fiu de ucraineni, mutați cu forța în zonă în 1947, în cadrul operațiunii sovietice Vistula, în care Iosif Stalin a încercat să degermanizeze teritoriul aflat sub controlul său.
Bilas s-a născut în Polonia, și locuiește de-o viață într-o zonă strategică a Europei. Acesta spune că trăiește cu spaima unei invazii rusești.
”Ar putea veni în orice moment și să ne omoare în paturile noastre. Mai bine nu spun ce cred despre ei”, spune el, luând o biografie a președintelui ucrainean Volodimir Zelensky în poloneză.
Zona în care locuiește Bilas se numește ”Coridorul Suwałki” – o fâșie de pământ, lată de o sută de kilometri la granița Poloniei și Lituaniei, mărginită la vest de ruși, iar la est de aliatul rus Belarus.
Acolo, potrivit analiștilor militari, Vladimir Putin va lovi prima dată dacă va aprecia că implicarea Occidentului în conflictul din Ucraina nu i-a lăsat altă alegere.
Strategia Kremlinului, spun ei, este de a îngloba Lituania, Letonia și Estonia în Rusia. Capitalele baltice ar putea cădea în trei zile, sugerează analiştii.
În același timp, Putin ar încerca să zădărnicească încercările NATO de a trimite întăriri, transformând această zonă de frontieră, singurul coridor de care dispune NATO, într-o zonă impenetrabilă.
Dictatorul belarus Alexandru Lukașenko a arătat în timpul acestui război că este gata să-i permită lui Putin să-și folosească țara ca rampă de lansare pentru invazie.
În același timp, Kaliningradul este plin cu arme, inclusiv proiectile hipersonice, scire The Guardian.
În ultimele zile, presa rusă a raportat că personalul Flotei Baltice a Federației Ruse, cu sediul la Kaliningrad, efectuează un exercițiu al unităților lor de rachete și artilerie.
Lituania a fost acuzată că „blochează” Kaliningradul după ce căile ferate de stat au refuzat să permită trecerea din Rusia la Kaliningrad a trenurilor care transportă oțel și minereu de fier, al căror import este interzis în UE.
Ministerul de Externe al Rusiei a avertizat guvernul de la Vilnius că vor urma represalii care vor avea „consecințe negative grave pentru populația lituaniană”.
După căderea comunismului, Kaliningradul a rămas înconjurat de membri UE și NATO și este foarte dependent de bunuri, inclusiv metale, cărbune, gaz și petrol, livrate din Rusia cu trenuri care, conform unui acord din 2004, poate trece prin Lituania.
Kremlinul spune că blocada privind tranzitul mărfurilor către Kaliningrad este „ilegală și fără precedent” și încalcă acordurile din 2004. Lituania, pe de altă parte, spune că respectă doar legislația europeană.
Prim-ministrul Lituaniei, Ingrida Šimonytė , a declarat, la o întâlnire a liderilor europeni la Bruxelles, că interzicerea tranzitului oțelului și a altor metale prin UE face parte din sancțiunile blocului european, asupra cărora toți cei 27 de membri au fost de acord.
Se vorbește mult despre situația din Suwałki. Primarul unei localități din zonă a întocmit o listă cu clădirile care pot fi transformate în adăposturi în cazul unui bombardament.
Pe lângă forțele poloneze, cele mai apropiate trupe NATO de Suwałki sunt staționate într-o tabără militară din Bemowo Piskie, un sat la 100 de kilometri sud.
Acolo sunt 800 de militari din Batalionul 1, Regimentul 185 Infanterie al Gărzii Naționale din California, alături de alți 400 de membri ai Dragonilor Regale Britanici și câteva trupe române și croate.