Rușii caută febril arme pentru războiul cu Ucraina

Oana Pavelescu |
Data publicării:
| Categorie: Știri
Se suspectează că nava a transportat mai multe blindate recuperate din Siria
Se suspectează că nava a transportat mai multe blindate recuperate din Siria

O navă comercială care face obiectul sancțiunilor americane a trecut prin strâmtoarea Bosfor din Turcia în drumul său dinspre Siria spre Rusia la sfârșitul lunii trecute. Oficialii serviciilor de informații europene care au urmărit nava Sparta II spun că aceasta transporta vehicule militare pentru a susține războiul declanșsat de Vladimir Putin în Ucraina.

Călătoria navei către portul Novorossiysk de la Marea Neagră indică eforturile Kremlinului de a atrage resurse pentru invazia care se află acum în a șasea lună, în timp ce liniile de aprovizionare se încordează sub presiunea celei mai mari campanii militare din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial. 

În timp ce Ucraina a primit arme în valoare de miliarde de dolari din partea SUA și a Europei pentru a se apăra, Rusia trebuie să se bazeze pe propriile resurse pentru a susține forțele din prima linie, în contextul în care se raportează pierderi importante. Zeci de mii de soldați ruși au fost uciși sau răniți și mii de vehicule blindate au fost distruse, potrivit estimărilor SUA.  

Un oficial familiarizat cu această chestiune a declarat că guvernul american crede că Rusia a folosit nave comerciale pentru a muta încărcături militare în Marea Neagră, reluând rapoartele serviciilor de informații europene. Oficialul a cerut să nu fie identificat, discutând chestiuni confidențiale.

Sparta II a adus aproape sigur vehicule militare din portul Tartus din Siria, care este folosit de Rusia, potrivit oficialilor din serviciile de informații și imaginilor din satelit din 17-25 iulie, consultate de Bloomberg. Aceștia au spus că natura exactă a vehiculelor nu este clară. Nava a fost văzută în Siria cu vehicule în cală, a fost reperată traversând strâmtoarea Bosfor și mai târziu a fost identificată în Novorossiysk cu cel puțin 11 vehicule pe care probabil le descărca. Inreresant de reținut esta faptul că armatorul navei este compania germană SLOMAN NEPTUN din Bremen, Germania.

Citește și: Omenirea, la un pas de un nou Cernobîl dacă se manipulează defectuos cele 1.200 de tone de combustibil nuclear, stocate la centrala din Zaporojie

Datele de urmărire maritimă arată că nava deținută de o companie sancționată de SUA în luna mai, controlată de Ministerul rus al Apărării, a făcut călătoria la datele respective, aparent fără a fi împiedicată de Turcia, membră NATO. 

Recția turcilor

Ankara a invocat Convenția de la Montreux pentru a închide strâmtoarea pentru navele de război la scurt timp după invazia lui Putin din 24 februarie, deși transportul maritim comercial poate trece prin ea. Rusia a folosit navele de marfă ale companiei Oboronlogistika OOO pe aceeași rută și cu alte ocazii în acest an, potrivit oamenilor. Aceasta a transportat de mai multe ori încărcături militare din Rusia în Siria în trecut.  

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a trimis întrebările pe această temă guvernului turc. Un oficial turc familiarizat cu această problemă a declarat că o navă comercială este examinată doar dacă există informații sau o suspiciune de infracțiune. 

Cu siguranță, Rusia a acumulat stocuri masive de armament în timpul unui program de modernizare de un deceniu, supervizat de Putin, iar oficialii de la Kremlin neagă orice probleme de realimentare. Cu toate acestea, oficialii americani și europeni spun că pierderea unui număr mare de tancuri și transportoare blindate de trupe forțează Moscova să apeleze la stocuri de echipamente mai vechi, inclusiv tancuri T-62 vechi de zeci de ani.  

Ca și Rusia, Ucraina nu a dezvăluit amploarea pierderilor sale militare, deși s-a confruntat cu provocări logistice împotriva unui inamic mult mai mare, în special la începutul războiului. Președintele Volodymyr Zelenskiy a declarat într-un interviu din 22 iulie pentru Wall Street Journal că pierderile de pe câmpul de luptă au scăzut la aproximativ 30 pe zi, de la un maxim de 100-200 pe zi în mai-iunie, un număr care nu a fost verificat independent. Citește mai mult AICI

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite




pixel