Rusia desfășoară atacuri de artilerie și aer în regiunea Zaporijjia, a declarat marți Statul Major al Ucrainei, iar luptele în apropierea celei mai mari centrale nucleare din Europa trezesc temeri de un incident nuclear catastrofal.
Operatorul energetic ucrainean Energoatom a declarat marţi că numărul de soldaţi ruşi şi echipamente prezenţi la centrala nucleară Zaporijjia (NPP- nuclear power plant, n.r.) din sudul Ucrainei creşte pe zi ce trece. "Ieri, 22 august 2022, ocupanţii au adus încă două blindate de transport soldaţi şi şase camioane speciale în zona de reparaţii a NPP. În total sunt peste 40 de unităţi de echipament militar staţionate în perimetrul centralei, sunt 16 vehicule în apropiere de primul reactor şi şapte în apropiere de al doilea reactor.
Ocupanţii au condus încă 12 vehicule prin pasajul superior.
În plus, ruşii au adus un număr considerabil de 'orci' [soldaţi] puternici, mulţi purtând măşti", a declarat Energoatom.
Kievul a acuzat în mod repetat forţele ruse, care au capturat centrala în luna martie, că stochează masiv armament în perimetrul centralei şi o utilizează pe post de punct de lansare a atacurilor, ştiind că ucrainenii nu pot răspunde cu foc fără a risca să lovească unul din cele şase reactoare, situaţie care ar putea declanşa un dezastru.
Între timp, Moscova acuză trupele ucrainene că atacă centrala, cea mai mare centrală nucleară din Europa. Ambele părţi se acuză de terorism nuclear. Vineri, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că electricitatea produsă la Zaporijjia aparţine Ucrainei, după informaţii potrivit cărora Kremlinul ar putea devia curentul electric produs la Zaporijjia către alte părţi ucrainene ocupate de Rusia.
Atacurile au loc înaintea Zilei Independenței Ucrainei de miercuri, care comemorează libertatea de sub dominația sovietică. Kievul a interzis sărbătorile publice, invocând amenințări cu noi atacuri.
Ambasada SUA la Kiev a avertizat, de asemenea, într-o declarație despre planurile Rusiei de a ataca infrastructura civilă și guvernamentală în zilele următoare.
Ucraina a declarat că lângă linia frontului din sudul țării, Rusia a tras rachete de artilerie și a efectuat lovituri aeriene în mai multe orașe din regiunea Zaporizhia, unde forțele ruse au confiscat o centrală nucleară la scurt timp după ce a început invazia, pe 24 februarie.
Tirurile de artilerie și rachete în apropierea complexului nuclear din Zaporizhia de pe malul sudic al râului Nipru au dus la apeluri pentru demilitarizarea zonei.
Ucrainenii care locuiesc în apropiere și-au exprimat teama că obuzele ar putea lovi unul dintre cele șase reactoare din centrala electrică, ceea ce ar avea consecințe catastrofale.
„Desigur că suntem îngrijorați..., de parcă stăm pe un butoi de pulbere”, a declarat luni Aleksander Lifirenko , un locuitor al orașului din apropiere, Enerhodar.